Spavanje
shutterstock
Spavanje

shutterstock

Foto: shutterstock

Postoji biološki razlog zašto nam se popodne prispava. Naime, naše telo tako funkcioniše da mu je potreban dugačak san i odmor tokom noći i jedan kratak odmor sredinom dana.

DA LI ČESTO ODREMATE POPODNE?

 

Najbolje vreme za popodnevnu dremku je između 13 i 15h, kada temperatura tela pada a nivo melatonina, "hormona sna", raste. To su potpuno isti biološki signali poput onih koje nam telo šalje uveče, kad je vreme za krevet.

Ne samo da nam spavanje posle ručka pomaže da pobedimo umor koji nas stigne kad ručamo, već dovodi naš cirkadijalni ritam u red. On je od vrhunske važnosti za sve neourohumoralne procese u organizmu a posebno za regeneraciju ćelija. Istraživanja inače pokazuju da imuni sistem najbolje reaguje tokom noći, baš zahvaljujući snu, jer tada organizam nije previše "zauzet" drugim metaboličkim procesima.

Da bi vas popodnevni san u potpunosti okrepio, veoma je važno da isključite telefon i utišate sve zvuke oko sebe. Povoljno je čak i da malo rashladite prostoriju ali da se pokrijete. Možete da spavate deset, petnaest ili dvadeset minuta i posle tog vremena bićete mnogo odmorniji.

Čak i pola sata je povoljan period za popodnevnu dremku, ali sve duže od toga vas vodi u opasnost od "inercije sna". U najtežu inerciju sna telo upadne kad spavamo duže od jednog sata, jer tada dolazimo u grogi stanje, kad doslovno "ne znamo gde se nalazimo". Takav san remeti cirkadijalni ritam a može nam biti i veoma teško da te večeri normalno zaspimo.

Vremenom, možete uvežbati kratku dremku, organizam će se navići i biće vam zahvalan. Naravno, ovo nije lako za one koji rade ali rad od kuće olakšava da uvedete ovakvu naviku. I u mnogim kompanijama moguće je povući se u neku mirniju prostoriju na dvadesetak minuta, a poslodavci i šefovi sve više uviđaju da su im odmorni radnici daleko produktivniji od onih kojima glava "pada" pred računarom. Lekari kažu da je dobro da odremate čak i samo pet minuta u stolici na poslu ili u automobilu.