Hladnoća, vetar, mraz
Alo!/Nenad Vujanović
Hladnoća, vetar, mraz

Alo!/Nenad Vujanović

 Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Jak južni i jugoistočni vetar, koji u košavskom području dostiže udare olujne jačine obeležiće vremenske prilike u Srbiji, a osim što će nam pokvariti frizure, košava može imati i štetne posledice po zdravlje.

PROČITAJTE I:

 

Naime, vetroviti dani mogu biti opasni za ljude koji su u riziku od srčanog udara, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Srčani udar

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Iako je odavno poznato da hladniji uslovi utiču na kardiovaskularno zdravlje jer uzrokuju porast broja otkucaja srca i krvnog pritiska, istraživači sa Univerziteta Lund u Švedskoj unakrsno su ispitivali 274 hiljada pacijenata koji su preživeli infarkt između 1998. i 2013. i došli do zapanjujućih podataka.

 

Otkrili su da je, kada je brzina vetra dostizala minimum 16 metara u sekundi broj srčanih udara je rastao za sedam procenata.

Doktori su ovo delom objašnjavaju dodatnim naporom koji je potrebno uložiti u najobičnije radnje poput hodanja. Uz to, ako je napolju i tmurno, rizik od srčanog udara rastao je za 13 odsto. Veruje se i da učestale prehlade u ovom periodu mogu stvoriti rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, ali i propadanje plaka na zidu arterije.

Najbolje je da ostanete tokom ovog perioda kući, jer se grip tada najlakše prenosi!

AUTOR: 24sata.hr/M.M. DATUM I VREME: 09.11.2019. 14:00 Kad imate grip, definitivno želite ozdraviti što pre moguće. Ali to obično ne ide tako brzo Foto: Shutterstock Zaraziti se virusom gripa, pogotovo kad je u punom jeku, nije teško. Dovoljno je da neko zaražen kine ili se zakašlje prema vama pa da vi udahnete te kontaminirane čestice.

 

Profesor Dejvid Erlindž, načelnik Odeljenja za kardiologiju na Univerzitetu Lund rekao je da nije još uvek do kraja jasno zašto vetar stvara tolike probleme srčanim bolesnicima, pa savetuje onima koji pate od kardiovaskularnih bolesti da izbegavaju izlaženje tokom lošeg vremena.

- Ukoliko morate da izlazite onda se obucite slojevito i nemojte nigde žuriti uprkos jakom vetru. - istakao je.

NAJVAŽNIJE VESTI:

 

BONUS VIDEO:

Doktorka Vesna Ognjenović otkriva istinu o botoksu, hijaluronu, biopolimeru