Prof. dr Edita Stokić, internista-endokrinolog i direktorka KCV,
printscreen/youtube
Prof. dr Edita Stokić, internista-endokrinolog i direktorka KCV,

printscreen/youtube

Foto: printscreen/youtube

Poznato je da je gojaznosti i dijabetes podloga je za češće obolevanje od kovida i za težu kliničku sliku, ali i moguć fatalni ishod. Tokom pandemije, utvrđeno je i da kovid može da bude okidač za dijabetes.

Prof. dr Edita Stokić, internista-endokrinolog i direktorka KCV, objašnjava da kod određenog broja pacijenata infekcija koronom dovodi do oštećenja funkcije pankreasa, dok kod nekih lečenje kortikosteroidima u okviru terapije kovida 19 može da izazove ovu bolest.

"Gojazne osobe imaju brojnije i teže komplikacije, i brže razvijaju kliničku sliku koja zahteva intenzivnu negu, pa i mehaničku ventilaciju. I Evropska asocijacija za studije o gojaznosti dala je smernice da se gojaznost posmatra kao značajan faktor rizika za kovid", rekla je ona.

Posledice gojaznosti merimo već decenijama i porastom dijabetesa tipa dva, a dr Stokić kaže da te dve bolesti "putuju" zajedno.

"Istraživanja su pokazala da će 2025. godine 20 odsto muškaraca i žena biti gojazno. Mi živimo u uslovima povećanog energetskog unosa, a smanjene potrošnje, pa na svakih deset godina postajemo teži oko kilogram i po. S druge strane, znamo da je stomačna gojaznost poseban faktor rizika za dijabetes tipa dva. Dakle ne postajemo samo teži, već i širi, i povećava se broj dijabetesnih bolesnika", rekla je ona.

dijabetes

shutterstock

Foto: shutterstock

Upozorenja stručnjaka o opasnosti prekomerne težine nisu ozbiljno shvaćena.

"Pre dve decenije, osobe sa indeksom telesne mase većim od 30 bile su gojazne, a kada je taj indeks veći od 40, ekstremno gojazne. Sada smo otišli toliko daleko, da imamo i indekse veće od 50, odnosno super-gojazne", rekla je dr Stokić.

Dijabetes, ako nije kontrolisan, narušava kompletan organizam i čini ga podložnijim infekcijama.

"Čim indeks telesne mase pređe 24, rizik je veći, i u Srbiji imamo oko 700.000 ljudi sa ovim oboljenjem", rekla je ona.

Doktorka Stokić podvlači da i veoma malo smanjenje težine može biti blagotvorno, iako je u javnosti rasprostranjeno drugačije mišljenje.

"Mnogi su ubeđeni da bi to trebalo da bude radikalno, da maltene mogu ponovo da obuku odeću sa mature, a istina je da redukcija telesne mase za pet do deset odsto značajno umanjuje rizik od poremećaja šećera u krvi", rekla je ona.

Kod bolesnika s dijabetesom naročito je ugrožen kardiovaskularni sistem, i podložan je razvoju komplikacija. Mnogi misle i da je dijabetes "neminovan", ali to nije istina.

"Uz pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, dijabetes može da se drži u fazi 'spavanja', dakle da se odloži. Definitivno nije bolest koja ne može da se izbegne", rekla je ona.

PROČITAJTE JOŠ: