lice
Shutterstock
lice

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Želite instant rezultate od vaše kozmetike? E pa, neće moći... To možete dobiti šminkom, tako što ćete naneti omiljen ruž koji će vam popraviti raspoloženje ili tečni puder koji će momentalno dati sjaj vašem licu. Sa kožom je drugačije.

Međutim, era Instagrama, njegovog lažnog sjaja gde su svi lepši nego što jesu, i gde nas uporno zaskaču sa instant rešenjima - kod mnogih ostavlja gorak osećaj razočaranosti... Ali budimo realni. Ne možemo očekivati rezultate preko noći, čak ni posle jedne nedelje. Iako živimo u svetu gde su neke stvari tu na klik, našu kožu i telo treba da tretiramo sa poštovanjem.

Hajde da vidimo šta kažu stručnjaci po ovom pitanju i da jednom za uvek znate koliko vašem novom serumu treba vremena da bi zapazili promenu i poboljšanje u kvalitetu kože.

Šminka, šminkanje, lepota, lice, nega

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Neko generalno pravilo je da je potrebno 28 dana. Možda vam ova brojka zvuči nasumično, ali upravo je to period jednog ciklusa naše kože. To je vreme za koje jedna ćelija nastane, sazri, izumre i onda spadne sa kože. A što je više posla tj. promena potrebno na ćelijskom nivou, toliko će više vremena biti potrebno i za pozitivne rezultate.

Međutim, neki proizvodi i sastojci će raditi odmah kao što je recimo mehanički piling koji će zagladiti kožu ili hijaluronska kiselina koja će je odmah hidrirati. Dakle, po pitanju hidratacije i mekoće, brzi rezultati su mogući ali to su promene koje nastaju na samoj površini kože, dok za promene u dubljim slojevima treba dosta više vremena. Evo i jedne sjajne tabele kako bi znali šta da očekujete od vašeg seruma shodno rezultatima koje želite.

krema

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Neki od aktivnih sastjaka poput retinola i kiselina, u zavisnosti od procenta u kom se nalaze mogu izazvati momentalni osećaj peckanja. To je očekivana senzacija i znači da proizvod radi. Međutim, sa ovim treba biti obazriv jer ako osećaj postane vrlo neprijatan, onda nešto nije u redu i treba da prestanete sa korišćenjem. Preporuka je da počnete sa minimalnim dozama. Možda će poboljšanje uslediti sporije, ali nećete narušiti integritet vaše kože.

Strpljenje je definitivno ključni sastojak vaše beauty rutine