NAUČNA STUDIJA POTVRDILA Kod starijih ljudi, zbunjenost je najčešće prvi simptom Kovida

Moramo biti na oprezu, posebno u epidemiološkoj situaciji poput ove, jer pojedinac koji oseti znakove delirijuma treba da se javi lekaru

Penzioneri, stari
Foto: Tanjug/AP

Delirijum propraćen temperaturom mogao bi da bude rani simptom kovida-19, navodi se u istraživanju koje su sproveli istraživači s Univerziteta "Oberta de Catalunya", naročito kod starijih ljudi, prenose mediji.

"Delirijum je stanje zbunjenosti u kojem se osoba oseća van dodira sa stvarnošću, kao da sanja. Moramo biti na oprezu, posebno u epidemiološkoj situaciji poput ove, jer pojedinac koji pokazuje određene znakove zbunjenosti može da bude pokazatelj zaraze", objasnio je istraživač UOC-a Havijer Korea.

DA LI SE TREBA JAVITI U KOVID AMBULANTU ČIM POSUMNJATE DA STE ZARAŽENI?

Ukupan broj glasova: 64

  • Da, obavezno!: 55% (35)
  • Nisam sigurn/a!: 13% (8)
  • Zavisi od simptoma!: 33% (21)

Korea je, zajedno s istraživačem Dijegom Redolarom Ripolom, pregledao naučni rad o efektima kovida-19 na središnji nervni sistem, odnosno mozak. Pregledom je utvrđeno da postoje sve veće naznake da korona virus takođe utiče na središnji nervni sistem i proizvodi neurokognitivne promene poput glavobolje i delirijuma, kao i psihotične epizode.

Tri moguća razloga

"Glavne hipoteze koje objašnjavaju kako korona virus SARS-CoV-2 utiče na mozak ukazuju na tri moguća uzroka: hipoksiju ili nedostatak neuronskog kiseonika, upalu moždanog tkiva zbog citokinske oluje i činjenicu da virus ima sposobnost da pređe krvno-moždanu barijeru kako bi direktno izvršio invaziju na mozak", kazao je Korea.

Mozak
Foto: shutterstock

Naglasio je da svaki od ta tri činioca može da rezultira delirijumom, te je objasnio da su dokazi o oštećenjima mozga vezanim uz hipoksiju uočeni na obdukcijama sprovedenim na bolesnicima koji su umrli od infekcije i da je virus moguće izolovati iz moždanog tkiva.

Prema istraživačima, delirijum, kognitivni deficiti i anomalije u ponašanju najverovatnije su rezultat sistemske upale mozga i stanja hipoksije, što takođe uzrokuje upalu neuronskog tkiva u područjima poput hipokampusa, koja su povezana s kognitivnim disfunkcijama i promenama u ponašanju koje su prikazali pacijenti koji pate od delirijuma.

Slične situacije nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi