Sanja Vujčić, farmaceut, vitamini, korona
printscreen/instagram
Sanja Vujčić, farmaceut, vitamini, korona

printscreen/instagram

Foto: printscreen/instagram

"U Domu zdravlja primetno je da kod jednog broja pacijenata koji se javljaju sa visokom temperaturom i dobiju terapiju, posle sedam do deset dana dolazi da pogoršanja i obostrane upale pluća", rekao je Antonio Dimitrovski Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika "Zastava"za agenciju Beta, gde se dnevno pregleda blizu 1.200 pacijenata sa simptomima sličnim koroni.

Objašnjenje moguće da leži u što SARS-COV-2 izaziva promene u čitavom organizmu, čitav organizam je zahvaćen i pati pod uticajem ovog virusa. To je sistemsko oboljenje. Bakterijske infekcije su obično lokalizovane, u jednom delu pluća se dešava proces koji je samoograničavajući, a kada je u pitanju korona, ti receptori koji privlače virus se nalaze svuda, pa se virus širi po plućima, srcu… Ćelije koje privlače virus nalaze se svuda".

Tek treba da se istraži šta kod pacijenata dovodi do pogoršanja iako su na vreme reagovali i dobili odgovarajuću terapiju. Ključ odgovora je po svemu sudeći stanje imunog sistema, ali to stručnjaci nisu zvanično potvrdili!

PROČITAJTE JOŠ: