žena, molitva, problemi, stres
shutterstock
žena, molitva, problemi, stres

shutterstock

 Foto: shutterstock

 

Dijagnoza infekcije se postavlja na temelju kliničke slike, amneze i mikrološke obrade žarišta. Lečenje provodi i prati doktor ili dermatolog. Kada se radi o ovakvoj infekciji, ne mogu se koristiti antibiotici jer oni podsiču rast gljivica u crevu koji postaju izvor infekcije. U liječenju se primjenjuje lokalna terapija.

Ako se radi o gljivičnoj infekciji kože mogu se koristiti razna antigljivična sredstva u obliku krema, losiona, šampona i pudera. Ako se radi o većoj infekciji, potrebne će biti i tablete koje će preporučiti vaš doktor.

Kod gljivične infekcije nokta takođe se koriste masti, kreme, gelovi, sprejevi i paste.

Gljivične infekcije polnih organa leče se uzimanjem lekova protiv gljivica koji kod žena mogu uzeti oralno ili aplicirati u vaginu. Kod muškaraca se gljivične infekcije muškog polnog organa leče tabletama.

muškarac i žena, veza, flert, ljubav

shutterstock

 Foto: shutterstock

 

Prevencija i prirodni lek protiv gljivičnih infekcija

Pre nego se infekcija pojavi, možete pratiti nekoliko jednostavnih savjeta kako bi preventirali nastanak.

izbegavajte trljanje kože i češanje

pokušajte se što manje znojiti

održavajte kontinuiranu higijenu tela i intimnih delova

nakon kupanja u bazenu dobro osušite telo

ne pozajmljujte peškire u garderobu

izbegavajte sintetičku i usku odeću

koristite kondom i lubrikant prilikom polnog odnosa

usvojite zdrave prehrambene navike

Par, raskid, tuga, depresija, svađa

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Za prirodno lečenje preteranog gomilanja gljivica kod žena sve češće se koristi beli luk koji ubija gljivice. Osim toga, korištenje lekovitog bilja i čajeva smanjiće infekciju i olakšati simptome. Ono djeluje antiseptički, antimikrobno i protivupalno na sve vrste upala, a uz to i jača imunitet i vraća prirodnu ravnotežu sluznice. Bilje koje možete koristiti kao čajeve za piće, ali i kao obloge za inficirano područje su: bazga, brusnica, kopriva, crni slez i kamilica.

Osim toga možete isprobati ulja na prirodnoj bazi kao što su kokosovo ulje i kantarionovo ulje koje je poznato kao prirodan lek za gotovo sve.