Panični napad
Shutterstock
Panični napad

Shutterstock

Panični napad, Foto: Shutterstock

 

Živimo sve ubrzanijim tempom života. Gotovo da se pitamo postoji li još neko ko se ne služi farmakološkim pomagalima, makar onima na biljnoj osnovi. Antidepresivi, antianksiotici, sedativi... postali su deo kućne apoteke. 

Depresija, uznemirenost, svakodnevni stresovi, moraju da dovesu do kulminacije, a onda nastaje onaj neprijatan osećaj koji nosi panični napad. Ko se nije susreo s njim, ne zna kako to izgleda. Panika kako mu i ime govori, javlja se iznenada i često se ne zna pravi uzročnik, a triger može da bude potpuna besmislena stvar. Zatim osobu oblije hladan znoj, čini joj se kao da će umreti ili izgubiti racio. Strah preplavi čitavo biće, usta se suše, nema se dovoljno mesta za dah, srce ludački udara, puls se oseća u petama.

Panični napad

Shutterstock

Panični napad, Foto: Shutterstock

 

Ne brinite, nije vam ništa, nećete umreti, niti razum izgubiti!

Ma koliko teško i apsurdno zvučalo, ali u takvim momentima, najbitnije je prihvatiti taj nadolazeći neprijatni talas. Prirediti mu, bujkvalno dobrodošlicu, uz osmeh. Napominjemo, ovaj će postupak teže ići kod onih koji se prvi put susreću s ovim uzrokom akumulacije stresa, ali važno je znati da se ništa loše neće desiti.

Sledeće što treba da učinijte, jeste ne pridavati mu značaj. Smatrajte da je taj osećaj vrlo prolazan  i usresredite misli na događaj nekog vašeg prijatelja ili poznanika. Pokušajte da misli fokusirate na njega i da oživite taj događaj.

Ukoliko se nalazite na nekom sastanju ili predavanju, ispitu, slobodno napustite salu, kancelariju. Niko vas ne drži primoranog da budete tu gde jeste, krečite se i proći će. Pogledajte se u ogledalo, suočićete se sa strahom tako što mu pogledate u oči.

Ne traje više od nekoliko minuta, ali se čini taj period kao čitava jedna večnost.