KISELI KUPUS, KUPUS
Shutterstock, ilustracija
KISELI KUPUS, KUPUS

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Lek za probavni sistem: Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u lečenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije.

kiseli kupus

santos

Foto: santos

Blagodati soka kiselog kupusa: Rasol – sok kiselog kupusa – ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu. Pre spavanja, namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uvo.

Tako spavajte i izvadite je ujutro. Između ostalog, rasol deluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i leči mamurluk.

Priprema kiselog kupusa: 15 kg zelja, 0,5 kg soli šest lovorovih listova, komadići dunje radi žuće boje, po izboru ljupčac, kim, komorač, vinova loza ili jabuke.

U plastičnu bačvu složite red rezanog kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom dok ona prekrije kupus i hermetički zatvorite. Prvo držite na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mesec dana.

Trodnevna dijeta od kupusa: S ovom dijetom možete izgubiti do tri kilograma u tri dana i pritom detoksikovati organizam. Prvi dan pojedite do kilogram i po kiselog kupusa raspoređenog u obroke. Pijte puno vode s nekoliko kapi limuna. Drugi dan za užinu pojedite pola kilograma kupusa, komadić hleb. Za ručak ponovite, ali u kupus dodajte jabuke narezane na kockice. Za večeru kupusu dodajte dva kuvana krompira, pet grama maslaca, malo luka i kima (ili nekoga drugog začina prema želji) i sve to malo prepecite. Trećeg dana iskombinujte jelovnike prvih par dana kako vam najbolje odgovara.