Testiranje, lek, laboratorija
Shutterstock
Testiranje, lek, laboratorija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Istraživači u Kini testiraju injekciju koja bi trebalo da "zaustavi starenje". Novo sredstvo bi trebalo da deaktivira gen KAT7, koji je ključni faktor u procesu starenja ćelija.

Za sada je testiranje sprovedeno samo na miševima, ali naučnici veruju da nalazi do kojih su došli jednog dana mogu da pomognu razvoju sličnih tretmana za ljude.

Inovativna terapija kojoj su podvrgnuti miševi nikada ranije nije upotrebljivana, a rezultati su pokazali da je život životinja produžen u proseku za 25 odsto.

Istraživači su identifikovali 100 gena koji utiču na starenje od oko 10.000, a KAT7 je bio najjači u doprinosu starenju u ćelijama.

Istraživači su deaktivirali KAT7 u jetri miševa pomoću intravenske injekcije, a rezultati sugerišu da bi takva genska terapija zasnovana na inaktivaciji jednog gena, mogla biti dovoljna da produži životni vek miševa.

S druge strane, stimulacija gena KAT7 je ubrzala starenje ćelija.

"Upravo smo testirali funkciju gena u različitim vrstama ćelija, u ljudskim matičnim ćelijama, u ćeliji ljudske jetre i ćeliji jetre miša, a za sve ove ćelije nismo primetili toksičnost ćelija, i nismo zabeležili toksičnost niti neke neželjene efekte terapije", rekla je profesor Ku Jing iz kineske Akademije nauka.

Uprkos tome, metoda je daleko od toga da u skorije vreme bude spremna za ispitivanja na ljudima, smatra profesor Ku i dodaje da su neophodne detaljnije analize na životinjama, a posle toga i, kako se nada, na primatima.

"Na kraju, nadamo se da ćemo u budućnosti naći način da odložimo starenje ljudi makar za neki određeni procenat", zaključila je profesorka Ku.