bolesno dete, beba, pregled
shutterstock
bolesno dete, beba, pregled

shutterstock

Foto: shutterstock

Dečji kašalj može značiti mnogo različitih stvari, a dete je ponekad premaleno da odgovori šta nije u redu i kako se oseća. Ponekad ne znaš treba li samo malo pričekati, nazvati lekara ili se uputiti odmah prema hitnoj pomoći.

Kašalj je način kojim telo štiti samo sebe, objasnio je Hovard Balbi, doktor i direktor klinike Dečjih zaraznih bolesti u Njujorku. Kašalj je metoda koju telo koristi kako bi održavalo disajne puteve čistim, a postoje dve vrste: mokri i suvi kašalj. Dečji suvi kašalj događa se kada beba ima prehladu ili se telo bori protiv alergije, dok je mokri kašalj kod dece znak respiratorne bolesti koju prati bakterijska infekcija.

Dečji kašalj koji ukazuje na prehladu

Kada se dete bori protiv prehlade njegov kašalj je suv. Takođe, propraćen je začepljenim nosom ili bolnim grlom i curenjem nosa. Najbolje je da dete tada pije puno tečnosti te da odmara i ne troši energiju. Američka akademija za pedijatriju savetuje da deca mlađa od 6 godina ne konzumiraju lek ili sirup protiv kašlja jer, prema njima, on na njih ne deluje. Navode kako je u njihovom slučaju korisniji med i ostali biljni i prirodni preparati.

Ako dete ima tempereturu veću od 37 stepeni i izgleda bolesno, odmah pozovite lekara i pitajte za savet. Takođe, ako je dete mlađe od 4 meseca i ima temperaturu ili znakove groznice , odmah pozovite doktora.

Majka i tužno dete Mama i sin Bolesno dete

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dečji kašalj koji ukazuje na bronhitis

"Akutni bronhitis je upala traheobronhalnog stabla, koja obično usledi nakon infekcije gornjih disajnih puteva. Najčešći uzrok je virusna infekcija, premda je ponekad posredi i bakterijska infekcija" piše u MSD priručniku.

Prema Rufinu Franklinu, pedijatru iz Severne Karoline, mnoge stvari uzrokuju sužavanje disajnih puteva, uključujući i faktore životne sredine kao što je prašina. Velika većina slučajeva bronhiolitisa kod beba mlađih od godinu dana, uzrokovana je respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Ovaj virus uzrokuje jednostavnu prehladu kod dece starije od 3 godine, ali može prodreti u pluća novorođenčadi i biti potencijalno opasan po život, upozorava David Rubin, šef pedijatrije u bolnici u Njujorku.

Bronhiolitis se javlja nakon prehlade popraćene kašljem i curenjem nosa. Najčešće se pojavi u jesen i zimu i može biti popraćen blagom groznicom i gubitkom apetita. Može se lečiti kod kuće nakon što bebino disanje bude pod nadzorom. Bitno je piti puno tečnosti, imati puno odmora i uvek paziti na brzinu disanja deteta. Ako disanje postane teško i brzo odmah treba posetiti lekara.

Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dečji kašalj koji ukazuje na upalu pluća

Upala pluća ili pneumonija virusna je ili bakterijska infekcija pluća uzrokovana brojnim stanjima, uključujući i prehladu. Beba koja ima upalu pluća vrlo brzo će se umoriti. Takođe će imati "produktivan" mokri kašalj te će iskašljavati žuto-zelenu sluz. Lečenje zavisi od toga da li je uzrok virusni ili bakterijski, pa svakako kontaktirajte lekara, posebno ako dete ima temperaturu. Bakterijska pneumonija je obično opasnija.

Dečji kašalj koji ukazuje na astmu

Lekari se uglavnom slažu da astma nije česta kod dece mlađe od 2 godine, osim ako dete ima porodičnu istoriju alergija i astme. Sve dok ne postoji apsolutna dijagnoza astme, zatezanje disajnih puteva deteta koje rezultira kašljem naziva se reaktivnom bolešću disajnih puteva.

Bez obzira na to šta je u pitanju, ako čujete kako kašlje i "pišti" kada diše, pozovite lekara. Čak i bez konačne dijagnoze astme, lekari često koriste lekove protiv astme za lečenje kašlja. Ako mala beba ima grozan kašalj ili se on pogorša nakon dan ili dva, a disanje joj postane teško, odmah pozovite svog pedijatra. Kao i kod bronhiolitisa, pripazite na brzinu disanja deteta. Ako postane glasno i brzo odmah posetite doktora.

Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nazovite lekara ako:

-dete kašlje, a mlađe je od 4 meseca

-dete ima suvi kašalj i prehladu (curi mu nos, ali nema temperaturu) i to traje duže od 5 do 7 dana

-dete ima mokri kašalj, temperaturu i groznicu

-dete piskutavo kašlje

 

Pozovite ili idite u hitnu pomoć ako:

-dete kašlje i pušta jako piskutavi zvuk

-dete stenje dok kašlje i ne može do kraja da iskašlje sluz 

-dete ne može da dođe do daha

-dete poprima plavu boju

grip dete bolest dečak prehlada

Shutterstock

Foto: Shutterstock