doktor ristić
youtube.com/printscreen
doktor ristić

youtube.com/printscreen

Foto: youtube.com/printscreen

Alarmantni podaci do kojih su došli stručnjaci pokazuju da su tri četvrtine preminulih od koronavirusa imali virus u srcu, pokreću pitanje a šta bi sve trebalo kontrolisati ako smo preležali koronu?

Dr Ristić je objasnio i šta tačno znači "pronaći" virus u srcu.

"Virus da bi napravio infekciju mora da ima receptore za koje se kači, oni su na raznim mestima u organizmu, bolest počinje upalom pluća ali se može desiti da u sledećim stadijumima trpi i kardiovaskularni sistem. Srčani mišić se upali, miokarditis se pojavljuje i kod preko 50 procenata pacijenata, razmena gasova je ugrožena... Prvi znaci koji kreću gušenjem, zamaranjem, poremećajem srčanog ritma, signal su za odlazak kardiologu", rekao je on.

Jesu li skloniji upali oni koji su pre korone imali problem?

"Skloniji su oni koji imaju više receptora i oni koji imaju veću sklonost ka infekcijama i zapaljenskim reakcijama. Problem se najpre sagledava u vidu tegoba, rade se EKG, analize krvi, i dijagnoza se postavlja zaokruženim algoritmom. KCS ima tradiciju vrhunske dijagnostike i lečenja ovakvih pacijenata, sarađujemo sa vodećim svetskim centrima za zapaljenske bolesti srčanog mišića. Magnetna rezonanca, biopsija kod pacijenata koji imaju kliničku sumnju, i naravno laboratorija je tu", rekao je on.

Posle preležane korone, važno je prepoznati na vreme tegobe, ali kada ih nema, svakako bi trebalo ispratiti makar laboratorijske markere, rekao je on.