Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi
Shutterstock
Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ovaj sport je odlična prilika za one osobe koje žele da se bave treningom snage i budu fizički aktivni. Kao i u svakom treningu, i u ovom pravimo greške, koje nas mogu koštati povreda.

Centar za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes „Master fizikal“ odlučio je da vam kroz ovaj tekst objasni i ponudi rešenje za još dve najčešće greške zbog kojih dolazi do povreda kod ljudi koji se bave krosfitom.

Nedovoljan rad jednostranih vežbi

Naša tela su suštinski asimetrična. Jetra nam je na desnoj strani, a srce ne levoj. Imamo tri režnja u levom plućnom krilu, a dva u desnom. Želudac nam je nagnut na stranu, a jedan bubreg je viši od drugog...
Ove asimetrije su normalne i obično ne predstavljaju problem. Međutim, ozbiljan problem može nastati kada pri treniranju ubacite i simetrično opterećenje. Simetrično opterećivanje asimetričnog sistema (čitaj: tela) je recept za povrede, i to je druga od dve najčešće greške koje krosfiteri čine.

U tom slučaju najčešće stradaju rameni zglobovi. Postoje dva razloga zašto:

1. Tendencija da koristite jednu ruku više nego drugu mnogo je izraženija nego tendencija da koristite jednu nogu više nego drugu.

2. Vaše noge imaju mnogo više koristi od nekih unilateralnih opterećivanja koje se manifestuju kroz svakodnevne aktivnosti (hodanje, penjanje uz stepenice).

Zbog toga, asimetrija gornjih ekstremiteta se mnogo brže i razvija nego asimetrija donjih. Drugim rečima, osoba koja je desnoruka može da provede ceo jedan dan a da ne upotrebljava svoju levu ruku.

Rešenje

Najbolje što možete uraditi povodom ovog problema jeste da ubacite više jednoručnih vežbi u svoj nedeljni plan treninga. Preporuka je da se unilateralne vežbe (svaka ruka se optereti svojim teretom) rade dok se mišićna snaga jedne i druge ruke ne izjednače, pa tek onda preći na istovremeno zajedničko opterećenje.

Ovo ne samo da će umanjiti rizik od povrede, već vam može omogućiti i redovnu procenu stanja. Ako možete da radite potisak iznad glave desnom rukom sa tegom od 30 kg, a levom sa 20 kg, šta mislite da se dešava kada radite potisak sa šipkom i tegovima koji teže 50 kg?

Prekinite vrzino kolo simetričnog opterećivanja svoje asimetrije. Ovo će eliminisati vaše slabosti, smanjiti rizik od povreda, i pojačati vaše performanse.

Postoji mnogo načina da trenirate unilateralno. Na primer: treniranje sa ketlebel tegovima. Ovi tegovi omogućavaju istu metaboličku potrošnju kao treniranje sa šipkom, sličnu tehniku, višezglobne pokrete, i najbitnije od svega - ulitateralno treniranje.