Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi
Shutterstock
Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bitno je napomenuti da krosfit nije jedina aktivnost u kojoj se ljudi povređuju zbog prekomernog treniranja i asimetrije, ali izgleda da poslednjih godina jeste na meti udara mnogih koji se zalažu protiv ovog načina treninga.

Dakle, po statistici, najčešće se povređuju krosfiteri koji prilikom treninga ponavljaju jednu od sledeće dve greške:

1) Konstantno treniraju do (i nakon) otkazivanja mišića.

2) Nedovoljno rade jednostrane vežbe.

Prva greška

Normalno je da pružate svoj maksimum kada se takmičite ili pokušavate da oborite lični rekord. Dobro je pomerati lične granice izdržljivosti i snage s vremena na vreme. Ali to ne znači da bi tako trebalo da trenirate baš svaki put. Kada telo dođe u stanje fizičkog premora, onda biomehanika, tehnika i forma popuštaju. Što češće i duže nastavljate da trenirate u stanju premora, veća je šansa da ćete se povrediti. Povreda može biti akutna ili hronična.

Akutna povreda

Ona nastaje u trenutku kada dejstvo eksterne sile ili opterećenje nadjača tkiva koja mu pružaju otpor, a to su mišići, tetive i zglobovi i dovodi do njihove povrede.

Primer br. 1: Podižete teg. Usled dugotrajnog ponavljanja pokreta ili prevelike težine, u jednom momentu mišići gube snagu, javlja se kompenzatorni pokret i povreda.

Primer br. 2: Naskačete na kutiju. Usled umora desi se da naskočite nepravilno, izgubite ravnotežu i izvrnete koleno što rezultira pucanjem ligamenta, povredom meniskusa… To se dogodi u deliću sekunde, a verovatno ćete se oporavljati nedeljama.

Hronična povreda

Hronične povrede nastaju kao posledica čestih povreda na istom mestu, koje dovode do stalnih mikrotrauma tkiva, a period između dve povrede je kratak, nije dovoljan za izlečenje, tj. za potpuni oporavak tkiva.

Napomena

Želimo da naglasimo da svrha ovog teksta nije da vam skrenemo pažnju na to da je Krosfit opasan sport. Naprotiv, mi mislimo da je odličan i imamo sve bolju saradnju sa Krosfit klubovima i profesionalnim krosfiterima. Za vas koji se ne slažete sa nama po pitanju krosfita, znajte da nam nije namera da vas po svaku cenu razuverimo ili nateramo da ga probate.

 Šta je šema pokreta?

Šema pokreta je kao program koji vaš mozak izvrši kada želite da uradite neki pokret. Taj program se odnosi na niz kontrakcija mišića koje se dešavaju u isto vreme, ili pak jedna za drugom, kako bi se izvršio pokret. Ukoliko neki pokret ponavljate iznova i iznova sa slabom formom, ili tokom pokreta nedovoljno aktivirate mišiće, onda vi faktički dopuštate vašem mozgu da nauči lošu šemu pokreta. Drugim rečima, stičete lošu naviku. Ukoliko konstantno ponavljate loše šeme pokreta, veoma je verovatno da ćete se povrediti u nekom trenutku.

Rešenje

Bolje šeme pokreta i konstantan rad na poboljšanju tehnike jeste nešto što preporučujemo svim sadašnjim i budućim krosfiterima. To se postiže tako što nikada nećete zanemariti pravilnu tehniku. Za to je potrebna konstantna mentalna koncentracija, do trenutka kada vaš mozak sam ne zapamti pravilnu šemu pokreta. Ali ne zaboravite da čak i nakon toga može doći do učenja loše šeme. To će se desiti ukoliko sebi dozvolite dovoljan broj nepravilnih ponavljanja ili ako konstantno trenirate do otkazivanja mišića. Slušajte svoje telo tokom svakog treninga. Nemojte biti fokusirani samo na težine i broj ponavljanja. Kada osetite da posustajete u formi, smanjite težinu, skratite seriju. Dozvolite vašem telu da se oporavi do sledećeg treninga kada ćete opet i uz pravilnu formu moći da uradite više ponavljanja.

Budite pametni i strpljivi i vaše telo će vas nagraditi.