Prehlada
Shutterstock
Prehlada

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U trenucima kad je kijavica već trebalo da prođe, glavobolja vam se pojačava i jedva dišete bez upotrebe kapi ili spreja za nos. Napokon odlazite kod lekara koji vam nakon pregleda govori da imate sinusitis. Ova upala nosne sluznice i nije toliko veliki problem, koliko je bolna i neprijatna, pa je treba izlečiti pre nego što zapreti komplikacijama.

PROČITAJTE I:

 

Neki prirodni lekovi u sprezi s medicinskom terapijom mogu da ubrzaju otklanjanje sinusitisa, a evo i koji.

Soda bikarbona

Potreban vam je širi lonac u koju ćete naliti vodu i pustiti je da provri. Kada lonac sklonite sa šporeta, uspite u njega tri kašike sode bikarbone, nagnite se nad loncem i udišite paru. Ponavljajte ovaj postupak jednom dnevno, tri do pet dana.

Soda bikarbona

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ren i sirće

Sveži ren narendajte i prelijte vinskim sirćetom, a potom stavite u flašu od pola litre i zatvorite. Dobijenu smesu čuvajte deset dana na sobnoj temperaturi uz povremeno mućkanje. Nakon toga, nekoliko puta tokom dana kroz otvoreni grlić flaše udišite pripravak u trajanju po pet minuta.

Istom tečnošću natopite tkaninu i držite je tokom noći na čelu ili potiljku. Terapija traje pet dana, što je dovoljno da vas ljut i jak miris rena u sirćetu reši sinusitisa i neprijatnih glavobolja.
Još jedno od rešenja je i da narendate 50 grama rena, ubacite ga u pet decilitra vode i stavite da proključa. Nakon toga, stavite glavu iznad lonca, prekrijte je peškirom i udišite paru.

Dečji kašalj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ruski narodni lek

Jedan od najvažnijih sastojaka ovog leka je jagorčevina, lekovita biljka bogata aktivnim supstancama za lečenje bronhitisa, sinusa i upale nosa. Njihovo dejstvo je antiinflamatorno i takođe podstiču lakše izbacivanje sekreta i šlajma iz organizma.

Pomešajte po kašiku sušenih cvetova jagorčevine, sušenih cvetova kamilice i suvih cvetova i listova majčine dušice. Sve sipajte u litar vode koja je prethodno proključala i ostavite da stoji dva sata. Procedite, zasladite medom i pijte po kašičicu na svakih sat vremena.

PREPORUČUJEMO:

 

Beli luk

Za kratko vreme upala i osećaj bola u predelu čela, očiju i nosa će uz pomoć belog luka potpuno nestati. Njegovo dejstvo ćete pojačati uz dodatak svežeg soka od limuna i sirovog meda.
U 600 ml vode stavite tri čena belog luka i pustite da provri. Ringlu isključite čim tečnost provri. Dodajte pola šolje meda i pola šolje soka od sveže ceđenog limuna. Pijte po pola šolje tog čaja tri puta dnevno.

Beli luk, luk, povrće

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ruski melem

Ovaj melem se u Rusiji koristi već dugo za lečenje tegoba povezanih sa sinusima. Nakon primene, uočićete da se otok i upala polako povlače i da problemi s disanjem polako nestaju. Maslinovo ulje će sprečiti ponovno stvaranje guste sluzi.

Izgnječite jedno skuvano žumance. Sipajte u posudu 400 ml hladno ceđenog maslinovog ulja i dodajte 60 g pčelinjeg voska. Kuvajte na laganoj vatri pa u dobijenu smešu umešajte žumance. Procedite i sipajte u teglu. Promešajte nekoliko puta pre nego što se vosak stegne. Koristite dobijeni melem nekoliko puta dnevno.

Tri namirnice koje delotvorno smanjuju rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i raka!

AUTOR: Stil/M.M. DATUM I VREME: 15.10.2019. 10:55 Oni koji konzumiraju ove proizvode, bilo odvojeno ili zajedno, smanjuju rizik od, dijabetesa i raka Foto: Shutterstock, ilustracija One namirnice koje spadaju u superhranu su one koje prevazilaze mogućnosti drugih namirnica. Tri supermoćna proizvoda su uspela da dokažu svoju lekovitost i hranljivost, a oni su: kurkuma, đumbir i šargarepa.

 

BONUS VIDEO:

Anketa: Šta građani misle o protestu taksista