Leukemija, rak krvi, bolest, žena
Shutterstock
Leukemija, rak krvi, bolest, žena

Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Leukemija se najčešće javlja kod odraslih i to u dobi između 50 i 70 godina", objašnjava dr. med. Marta Vadlig, voditeljka "Programa za lečenje leukemije pri Institutu za lečenje raka Dana - Farber". "Postoji više podtipova leukemije, zavisno od vrste krvnih zrnaca koji mutiraju i faze u njihovom stvaranju u kojoj se mutacija dogodi", govori mag. Meredit Barnhart za portal womenshealthmag.com.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Sami simptomi leukemije zavise ovise od podtipa leukemije, ali postoje neki simptomi koji su zajednički za nekoliko tipova leukemije, i to onim najčešćima.

Bleda koža

"Kada se javi leukemija, mutirana zrnca mogu preplaviti koštanu srž i tako otežati proizvodnju zdravih krvnih zrnaca", pojašnjava Barnhart. Manjak zdravih krvnih zrnaca može dovesti do razvoja anemije, zbog koje koža postaje bleda. Još jedan simptom anemije su stalno hladne ruke.

Zamor

Kao i kod mnogih drugih težih bolesti, zamor je jedan od čestih simptoma leukemije. Ako se stalno osećaš isprano, a posebno ako se nisi tako pre osećala, svakako se javi lekaru. Osim leukemije, zamor može uzrokovati i anemija, koja opet može biti nuspojava leukemije.

Upale i groznice

Krvna zrnca su vrlo važna komponenta imunološkog sistema. Kada one nisu zdrave, za očekivati je da ćeš češće biti bolesna. Zbog toga su groznice i upale jedan od najčešćih simptoma leukemije.

Kratkoća daha

Ako primetiš da vrlo lako ostaješ bez daha, čak i pri lakšim fizičkim aktivnostima,to je svakako simptom koji ne treba zanemarivati. To posebno važi za one koji su inače fizički aktivni i u dobroj formi.

Rane sporo zaceljuju

Ako primijetiš da ti ogrebotine i posekotine jako sporo zaceljuju ili jako lako dobivaš modrice, to vrlo lako može biti znak leukemije. Pojava sitnih crvenih točkica na koži takođe može biti rezultat ove bolesti.

Ostali simptomi

Postoje i drugi, manje učestali simptomi leukemije, poput boli u zglobovima i noćnog preznojavanja. Zavisno od podtipa leukemije, može doći i do naglog gubitka težine. Ostali mogući simptomi su krvarenje iz nosa, natečeni limfni čvorovi i osećaj hladnoće.