Zdrava hrana
Shutterstock
Zdrava hrana

Shutterstock

Zdrava hrana, Foto: Shutterstock

Kada vam lekar kaže: “Visok vam je holesterol”, u vama se automatski upali neka lampica za opasnost, mada možda i niste u potpunosti sigurni kako holesterol može naštetiti vašim arterijama. Sada ćemo otkriti šta je tačno holesterol, kakvu funkciju ima u našem telu, i kako da ga držimo pod kontrolom.

Holesterol predstavlja vrstu lipida. To je voštana, masna supstanca, koju prirodno stvara naša jetra. Važan je za formiranje ćelijskih membrana, određenih hormona i vitamina D. Da bi pomogla transport holesterola kroz organizam, vaša jetra proizvodi i lipoproteine. Lipoproteini su čestice napravljene od masti i proteina. Oni transportuju holesterol i trigliceride kroz krvotok. Dva glavna oblika lipoproteina su lipoprotein niske gustine (LDL) i lipoprotein visoke gustine (HDL).

Ako vaša krv sadrži previše LDL holesterola, u narodu poznatog kao loš holesterol, nastaje stanje poznato kao visok holesterol u krvi. Kada se ne leči, visok holesterol može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, uključujući srčani ili moždani udar.

Visok holesterol obično ne izaziva direktne simptome. Zato je važno da se nivo holesterola kontroliše redovno. Kardiolozi preporučuju da ograničite količinu zasićenih masti, trans masti i šećera u vašoj ishrani. One uzrokuju da jetra proizvodi previše LDL (“lošeg”) holesterola, koji stvara depoe masnih naslaga u arterijama, i izaziva upale. Iz tog razloga, kardiolozi preporučuju izbegavanje trans masti u potpunosti, kao i ograničavanje zasićenih masti na 10% (ili manje) ukupnog unosa kalorijske vrednosti.

Preporuka Američkog udruženja za kardiovaskularne bolesti(1) je, da se zasićene masti dodatno ograniče na samo 5 ili 6 % ukupno unetih kalorija na dnevnom nivou.

Stoga, smernice za zdravu ishranu bile bi sledeće(2):

Holesterol: Vodite računa da holesterola bude što je moguće manje u vašoj ishrani.

Zasićene masti: Ograničite ove masti tako da čine manje od 10 % ukupnih kalorija koje unesete u toku dana.

Nezasićene masti: Zamenite zasićene masti nezasićenim mastima što je moguće češće.

Trans masti: Ove sintetičke masti bi trebalo potpuno izbaciti iz upotrebe i ishrane, jer su povezane sa izazivanjem upalnih procesa u arterijama i krvnim sudovima.

Ishrana:

Hrana koja sadrži holesterol

Holesterol se nalazi u namirnicama na životinjskoj bazi, uključujući: meso, mlečne proizvode, plodove mora, žumance, maslac, mast.

Hrana bez holesterola

Hrana koja ne sadrži holesterol uključuje: voće, povrće, koštunjave plodove. Ova hrana bi trebalo u što većoj meri da bude deo vaše svakodnevne uravnotežene ishrane.

Dijeta Zdrava hrana ishrana

Shutterstock

Dijeta Zdrava hrana ishrana, Foto: Shutterstock

Hrana bogata visoko zasićenim i trans mastima

Hrana koja je bogata zasićenim i trans mastima, i treba je ograničiti, uključuje: prženu hranu, crveno meso (naročito svinjetinu), kolače, pite, testa, margarin, hranu iz mikorotalasne pećnice, sir, pice, sladoled, obrađeno meso - kao što su kobasice, i sličnu hranu.

Hrana sa nezasićenim mastima

Zdrave nezasićene masti, treba svakodnevno konzumirati. Ova ishrana uključuje namirnice kao što su: masline, kikiriki, suncokret, avokado, orahe, lešnike, bademe i ostale koštunjave plodove.

Međutim, ponekad korigovanje ishrane nije dovoljno, već je neophodno uključiti i lekove. Kao prva linija odbrane protiv plaka u arterijama, savetuje se uzimanje prirodnih preparata.