BOL U RAMENU
Shutterstock, ilustracija
BOL U RAMENU

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ne čekajte da se tegoba sama povuče, pogotovo ako ne znate uzrok zbog koje je osećate. Ako imate između 40 i 60 godina, u većini slučajeva vaša dijagnoza može biti sindrom smrznutog (bolnog) ramena!

PROČITAJTE I:

Prva faza

U početnoj fazi bol je glavni simptom koji se javlja u pokretima ruke preko 90 stepeni, nastao uglavnom zbog upale burze.

- U ovoj fazi pacijenti se obično ne javljaju lekaru jer očekuju da će bol vremenom sama prestati, što se nekad i dešava. Međutim, dešava se i da bol na neki period nestane, a onda ponovnim intenzivnijim angažovanjem ruke ili nezgodnim pokretom se vrati i problem ponovo aktivira. Ova prva faza traje tri-četiri meseca - objašnjava Olivera.

Druga faza

Ukoliko bol ne prestane, počinje druga faza koja traje od četiri do šest meseci a u kojoj se upalni proces prenosi i na tetivu.

- Bol je ovog puta konstantan i pri pokretu se pojačava, može da se širi niz nadlakticu do šake ili ka vratu. Pacijent ne samo da ne može da podigne ruku preko 90 stepeni, već su mu ograničeni i pokreti rotacije, tako da su mu otežane svakodnevne aktivnosti (umivanje, češljanje, vožnja...). Ukoliko se ovo stanje ne leči, a upala burze i tetive još postoji, javiće se sekundarne posledice, a to su atrofija i slabost mišića, skupljanje zglobne čaure, otok, poremećaj cirkulacije, ali i pojava kalcifikata na pojedinim tetivama ili njihovim pripojima - upozorava naša sagovornica.

Vrat, bol, masaža

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Treća faza

Prethodno navedeno stanje je mnogo komplikovanije tretirati, samim tim zahteva ozbiljnije lečenje, a neretko se može završiti i operativnim zahvatom. Tako pacijent ulazi u treću fazu u kojoj su aktivni i pasivni pokreti veoma ograničeni i izrazito bolni. Bol se javlja i u stanju mirovanja, širi se i prema lopatici.
Samopomoć

Prema Oliverinim rečima, najvažnije je mirovanje, imobilizacija ruke odnosno ramena.

- To se postiže primenom marame ili neke druge tkanine koju treba saviti u trougao, a krajeve vezati oko vrata.

Veoma je važno izbegavati svaki pokret sa bolnom rukom kako se upalni proces ne bi ponavljao. Preporučuje se i lediranje ramena u trajanju do 15 minuta. Nakon hlađenja obavezno tretirano mesto pokriti peškirom, utopliti ga narednih 30 minuta. Mogu se utrljavati i kreme koje daju osećaj hlađenja - ističe Olivera.

PREPORUČUJEMO:

 

Terapija

Uspeh i trajanje terapije i rehabilitacije zavise od faze u kojoj se pacijent javio lekaru. Nekada je potrebno šest, a nekada čak i devet meseci rehabilitacije. Lečenje može biti neoperativno i operativno.

Neoperativno lečenje

- Primena fizikalne terapije: elektroterapija, ultrazvučna terapija, krio, laser.

- Primena aparata „šokvejv“ daje izvanredne rezultate i znatno skraćuje rehabilitacioni proces.

- Kineziterapija - manuelni rad s terapeutom usmeren ka mobilizaciji zgloba, istezanju zglobne kapsule i skraćenih mekih struktura, povećanju pokretljivosti i jačanju mišića ruku i ramena.

- Kineziotejping (postavljanje elastičnih traka pomaže smanjenju simptoma i tegoba).

Čisti organizam od toksina, čuva od artritisa i snižava holesterol! Posebno je dobra za muškarce!

AUTOR: Novosti/M.M. DATUM I VREME: 04.11.2019. 09:04 Čudo iz prirode Foto: shutterstock Pravo je vreme za uživanje u slatkim plodovima zlatne jeseni. Tu je nezaobilazna bundeva koju bi trebalo što više konzumirati zbog blagotvornih sastojaka. Čisti organizam od toksina, bogata je antioksidansima i deluje protivupalno.

 

BONUS VIDEO:

Modni saveti Suzane Perić