Kamilica
Shutterstock
Kamilica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Čaj od kamilice verovatno uvek imate u kući, a ako bi trebalo da izaberete jednu dragocenost iz prirode koju biste držali "pri ruci", kamilica bi bila dobar izbor.

Čaj od kamilice pomaže kod mnogih stanja, od problema sa uspavljivanjem do onih sa stomakom, a ovaj napitak dobar je i za kardiovaskularno zdravlje.

Cvetovi kamilice bogati su flavonoidima i antioksidansima, i kad se osuše, mogu biti korišćeni kao prirodni lek u različitim oblicima.

Čaj od kamilice pomaže kod mnogih zdravstvenih tegoba, i odličan je napitak za one koji izbegavaju kofein. Evo kad sve kamilica može da bude od velike pomoći:

Anksioznost

U današnje vreme, anksioznost je veoma čest problem, a za neke od osoba koje pate od ovog stanja lekovi nisu opcija iz različitih razloga. Na sreću, kod blažih varijanti ovog poremećaja, mogu da pomognu i prirodni lekovi. Za čak od kamilice zna se da ublažava simptome anksioznosti, pomaže u slučajevima nesanice i generalno ima umirujuće dejstvo.

Problemi sa spavanjem

Šolja čaja od kamilice pred spavanje će vas opustiti i pomoći vam da lakše utonete u san. Umirujući efekat kamilica ima zahvaljuući visokom sadržaju apigenina, antioskidanta koji se deluje na receptore u mozgu odgovorne za uspavljivanje. Studija iz 2016. pokazala je da žene koje pate od nesanice i depresivnih stanja koje svake večeri piju šolju čaja od kamilice osećaju značajno umanjenje tegoba izazvanih problemima sa uspavljivanjem već posle dve nedelje.

Kamilica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Stomačne tegobe

Kamilica ima protivupalna svojstva, a ublažava i spazam mišića, što pomaže kod problema sa varenjem. Šolja čaja od kamilice umiriće stomak, ublažiti menstrualne grčeve i probleme sa varenjem.

Kardiovaskularno zdravlje

Antioksidanti kojima je kamilica bogata snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Redovno konzumiranje čaja od kamilice pomaže u održavanju krvnog pritiska u zdravim granicama, jer nam pomaže da se izborimo sa stresom, da bolje spavamo, a pozitivno utiče i na cirkulaciju. Ipak, ukoliko uzimate lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi, posavetujte se sa lekarom oko toga da li smete da pijete čaj od kamilice, jer u nekim slučajevima u kombinaciji sa ovim lekovima može izazvati krvarenje.