Šećer razmnožava Kandidu
Shutterstock
Šećer razmnožava Kandidu

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nakon što pojedemo nešto slatko, telo otpušta insulin kako bi se stabilizovao nivo šećera u krvi, ali to za posedicu ima i pojavu crvenila na licu i veću verovatnost za upalne procese. Naime, upravo je šećer uzročnik raznih zdravstvenih problema.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako već imate problema s aknama, ekcemima, onda konzumiranje šećera može pogoršati te probleme. Šećer odmaže belim krvnim ćelijama da se bore protiv upala, pa time i akne postaju veći problem.

Molekule šećera vežu se i na proteine kože, proces koji se naziva glikacija.

Problem nastaje jer to za posledicu ima stvaranje krute i rigidne strukture, pa inače fleksibilne i elastične molekule gube svoje osnovno svojstvo i funkcionalnost. Zbog ove reakcije nastaju slobodni radikali pod imenom AGE koji dovode do upala i razbijanja kolagena i elastina.

 

Sve to rezultira borama na licu. Ako su i alergije problem s kojim se borite, šećer može samo pogoršati situaciju. Dermatolozi širom sveta upozoravaju da šećer uzrokuje crvenilo kože, poznato i kao "šećerno lice".

Dezert u šolji, čokolada, slatko, slatkiš

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija