Infarkt bolovi napad loše smrt srce nesvest
Shutterstock
Srčani udar

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Više miliona ljudi godišnje doživi srčani udar. Klasični simptomi – bol u grudima ili pritisak, hladan znoj, ekstremna slabost – dobro su poznati. Međutim, postoje i suptilniji znaci koji pokazuju da imate ili da ćete imati srčani udar.

PROČITAJTE I:

 

Premor

Ovo je jedan od najčešćih simptoma, posebno kod žena. Istraživanja pokazuju da u 95% slučajeva osobe koje su na ivici srčanog udara obično se žale na premor i da nisu u stanju da obavljaju njihove uobičajene aktivnosti.

Bol u leđima, rukama ili grudima

Primetni bol u leđima, grudima ili rukama često je tihi znak srčanog udara. Kada mišićnim ćelijama srca počne da manjka kiseonik tokom srčanog udara, jer zbog blokiranih arterija dolazi do sprečavanja dotoka krvi koja nosi kiseonik i koja “hrani” te ćelije, one počinju da šalju signal u vidu bola putem nervnog sistema.

Lekar Doktor Pregled Kardiolog Kardiologija Bolesti srca EKG

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kratak dah

Ako imate kratak dah odmah nakon buđenja, to je znak da nešto nije u redu.

Gorušica

Ukoliko imate povremene nalete gorušice nakon obilnog ručka, tada u najvećem broju slučajeva nema razloga za brigu, ali ako vas nije nikada ranije "morila" ili ako se pojavljuje češće nego uobičajeno, obratite se doktoru, jer to može biti tihi signal srčanog udara. Angina, bol u grudima koji je sličan gorušici, uzrokovana je smanjenim dotokom krvi do srca, što je ono što se dešava tokom srčanog udara.

PREPORUČUJEMO:

 

Nemirni stomak

Simptomi srčanog udara ponekad mogu oponašati stomačne tegobe poput mučnine, povraćanja ili, uopšteno, mogu oponašati gastrointestinalne poremećaje, posebno kod žena.

Nelagodnost u grlu, vratu ili vilici

Neobjašnjiva nelagodnost u predelu vrata ili vilice ili zategnutost u grlu koju nikada ranije niste osetili simptomi su koji mogu ukazivati na srčani udar i trebali biste se odmah obratiti doktoru.

Iznenadna smrt kod male dece u direktnoj je vezi sa ovom užasnom navikom u trudnoći!

AUTOR: Telegraf/M.M. DATUM I VREME: 13.11.2019. 11:20 Nikotin koji dospeva u utrobu majke koja je trudna može da ošteti moždane ćelije bebe koje pomažu u kontroli jezika Foto: Shutterstock, ilustracija Najnovija studija koja je sprovedena na Univerzitetu u Arizoni tvrdi da nikotin koji dospeva u utrobu majke koja je trudna može da ošteti moždane ćelije bebe koje pomažu u kontroli jezika.

 

BONUS VIDEO:

Iscrtajte pravilno obrve i usne