jastuk
printscreen/TikTok
jastuk

printscreen/TikTok

Foto: printscreen/TikTok

Ali znate li zapravo šta sve živi na našem jastuku? Doktor iz Velike Britanije dao je odgovor na ovo pitanje!

Posteljinu bi trebalo prati i menjati, ali od jastuka se oprostite nakon dve godine korišćenja jer će se na njemu razmnožiti užasne stvari!

Doktor Karan Radž je objavio video koji ima 1,2 miliona pregleda, a u kojem je objasnio da je rok trajanja jastuka najviše dve godine. Prosečna osoba godišnje odbaci oko četiri kilograma mrtvih ćelija kože, i najveći deo njih završi upravo u krevetu!

Mikroorganizmi će se obradovati ovim ćelijama i koristiti ih kao hranu. Još ako je jastuk povremeno mokar, a biće zbog znoja i prirodnih masnoća koje koža luči, eto odličnih uslova i za razvoj bakterija i gljivica.

"Prosečna grinja izbaci oko 20 kuglica izmeta dnevno, pa to pomnožite sa brojem grinja koje žive na vašem jastuku", kaže doktor Radž.

Ako ne menjate redovno posteljinu ili dugo koristite jastuk, lice svake noći stavljate u skoro nevidljivu gomilu gadosti koja može izazvati probleme s disanjem, pa i simptome nalik alergijama.

Žute fleke na jastuku znak su da su se znoj i masnoća sa kože nakupili, a siguran znak da jastuk više ni ne podržava glavu i vrat je ako probate da ga presavijete, a on se ne vrati u prvobitni položaj već ostane presavijen.

Pogledajte!

PROČITAJTE JOŠ: