doktor vojislav perišić
printscreen/tvprva
doktor vojislav perišić

printscreen/tvprva

Foto: printscreen/tvprva

Naš najcenjeniji gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić razrešio je zablude i dileme koje prate namirnice kao što su kafa, mleko i drugim napicima kojima započinjemo dan.

"Odabir kafe i mleka uticaće na ceo naš organizam, jer "sve kreće" iz želuca. Želudac je centar vasione našeg organizma! Imamo jako mnogo komponenti u onome što ćemo ujutru popiti, koje će uticati na mozak. U kafi se nalaze antioksidansi, hemijske supstance koje nas brane od onih koje prave toksični efekat, ali se u sredstvima za pranje suđa nalaze štetne supstance. Mi ne znamo da li je vaša šolja dobro oprana, i šta se sve nalazi na njoj od tih hemikalija", upozorio je prof. dr Perišić.

DA LI PIJETE SAMO ODREĐENU KAFU ILI VAM JE SVEJEDNO?

 

Potom je objasnio razliku između raznih kafa i mleka dostupnih na tržištu.

"U dobroj šolji kafe ima antioksidanata, dovoljno za dan, i onda je popijte, ali pitanje je koja je kafa? Arabika ili robusta? Kafe su uglavnom mešavine, robusta nosi kofein, a arabika daje aromu. Jednom sam 12 vrsta kafe kupio da analiziram, nigde ne piše tačan odnos šta je unutra. Što je kafa jeftinija, ima manje uživanja ali ima bolju kofeinsku stimulaciju. Sjajne, vrhunske kafe su samo arabika, a ona je skuplja", kazao je dr Perišić u Jutru Prve TV.

"Mleko krava koje daju malo mleka je zdravije, one nemaju deformacije želuca, nemaju dijabetes, nije svejedno koje je mleko. Mleko od krava koje daju što više, da volumen bude veći, to je rasprostranjenije. Ako ne možete dobiti sveže mleko, gledajte odakle su sirevi, tražite mesto gde su male, sitne, neugledne krave. E, to je najbolje mleko, najzdravije. Domaće kupujte, da li kod seljaka na pijaci ili u prodavnici, svejedno je. Neće vam to pisati na etiketi, ali uzmite kozje ili ovčije, kozje je značajno, ima izuzetno dobar lipidni profil. To znači da ima 30 odsto masnih kiselina kao što imaju haringe i losos, koza je čudo", rekao je on.

Mleko, voda, čaj, kafa, šta najpre popiti ujutru?

"Kafa, ako se bavite poslom koji zahteva koncentraciju, da budete alertni i mobilni, onda kvalitetnu kafu. Ja sebi kafu kupujem samo u inostranstvu, u kafeterijama, 70 odsto arabike, 30 odsto robuste i to je to", rekao je on. Govoreći o pandemiji koronavirusa doktor istiće da pored mera koje su donete i izolacije, drugi najvažniji savet koji stručnjaci ističu kada je reč o sprečavanju širenja koronavirusa, jeste veći nivo higijene i oprezniji odnos prema hrani i svemu što se unosi u kuću. 

"Ako uzimamo dosta povrća i voća sa puno antioksidanasa onda uzimamo potrebne materije koje gase požar akutne upale izazvane koronavirusom i imaju izuzetan značaj kad virus dospe u ljudski organizam” kaže prof. dr Perišić i posebno skreće pažnju na činjenicu da ljudi kada ponovo postanu negativni na COVID 19 izbacuju virus putem stolice narednih 15 do 20 dana i zbog toga je izuzetan značaj lične higijene i toaleta.

Mleko

Shuterstock

Foto: Shuterstock

"Čak 10 odsto ljudi koji nemaju disajne smetnje imaju znake COVIDA- 19 crevne infekcije, takođe i deca koja nemaju ovu infekciju izbacuju je putem stolice, zato održavajte higijenu na najvišem nivou”, kaže dr Perišić.

Zdrava hrana je značajna, naravno dobro oprana i ona štiti od oksidativnog stresa, neće sprečiti infekciju ali će biti mnogo blaža.

"U Aljasci dele deci paketiće za hranu i u njima su ovsene pahuljce jer one sadrže beta glukane koji čine da bela krvna zrnca bolje jure po organizmu viruse i baterije", naveo je on.

Luk ima inulin probiotik, hranu za dobre probiotske bakterije koje će da se bore pritiv koronavirusa u našim crevima i u tom smislu luk je koristan.

Sada možemo da vidimo razne recepte kako da poboljšamo imunološki sistem i sačuvamo organizam od koronavirusa, a jedan od načina je navodno recept limun, kurkuma i med. Dr Perišić ističe da vitamina C imamo više u paprici nego u limunu, i da napraviti salatu sa paprikom ima više efekta.

"I ne zaboravite" napominje prof.dr Perišić "višak vitamina C se izbacuje putem mokraće, a previše ovog vitamina može dovesti i do kamena u bubregu."

Vegani su podložniji infekcijama pa gastroenterolog savetuje sve da ne drže rigorožne dijete, ali ipak za one koji žele da smršaju koji kilogram do leta ističe da plan ishrane mora biti izbalansiran sa obaveznim unosom mesa jer sadrži cink koji je bitan za ćelijski imunitet koji je bitan za one leukocite koji jure bakterije.

PROČITAJTE JOŠ: