Branimir Nestorović
Alo!/Ognjen Radošević
Branimir Nestorović

Alo!/Ognjen Radošević

Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Korovska biljka cenjena kako u narodnoj tako i u naučnoj medicini.Naučnici je preporučuju za upotrebu u svakodnevnoj ishrani, ali ništa manje nije važna u preventivi i fitoterapiji.

Kopriva je najbolja lekovita biljka za pročišćavanje krvi od koje istovremeno raste i broj crvenih krvnih zrnaca. Pošto ona povoljno utiče i na gušteraču, čajem od koprive se skida i nivo šećera u krvi. Njome se leče i oboljenja i upale mokraćnih puteva, kao i patološki zastoj mokraće. Posebno se preporučuje za prolećnu kuru s obzirom da čisti i creva. Ujutro popiti čaj natašte, i to jednu šolju pola sata pre doručka i jednu do dve šolje u toku dana, polako, gutljaj po gutljaj.

Naš istaknuti doktor Branimir Nestorović ističući moćna lekovita svojstva ove biljke navodi da je on lično konzumira već 20 godina.

"Najbolje da se listovi koprive samelju sa medom, ili da se drži kopriva u zamrzivaču dve nedelje, pa se ona sama pretvori u prah. Čaj nije dobar jer voda ubija korisne sastojke u koprivi", objasnio je doktor Nestorović. Svaki deo ove biljke, ima neku korisnu funkciju.

"Najviše dokaza postoji za smanjenje veličine prostate kod benigne hiperplazije ove žlezde. jedna nova studija na 100 pacijenata je pokazala smanjenje veličine, ali i svih simptoma koje ona izaziva.

Čorba, kopriva, spanać

Profimedia

Sledeća indikacija je alergija, gde je pokazano da ekstrakt lista (najbolje osuđenog u zamrzivaču oko 2 nedelje, pa čuvanog u medu) inhibira nekoliko ključnih medijatora alergijske reakcije. Najviše je izučavano dejstvo kod alergijske kijavice. Inhibicija oslobadjanja histamina i triptaze iz mast ćelija je bitan mehanizam smanjenja tegoba kod ove bolesti.

Ekstrakt lista takodje inhibira cikloksigenazu 1 i 2, kao i hematopoetsku prostaglandin sintetazu.

Ovo su centralni enzimi zapaljenja, pa je kopriva od izuzetne koristi u lečenju artiritisa, kao i drugih zapaljenskih oboljenja koštno-zglobnog aparata. Pored toga, dokazan je efekat na ihibiciju inteukina 1 beta i faktora nekroze tumora alfa. Ova dva citokina (produkta ćelija) su neophodno za svaku vrstu zapaljenja u ljudskom organizmu.
U radi objavljenom 2015 godine, naučnici sa Univerziteta u Warwicku su pokazali da natrijum format (so mravlje kiseline) ima izuzetno dobar efekat da pojača dejstvo citostatika i do 50 puta u odnosu na primenu citostatika bez ovog sastojka lista koprive. Efekat je dokazan kod tumora dojke i ovarijuma", piše Nestorović na svom blogu. 

Lišće koprive je izvor vitamina A, B, D, E i K, minerala (kalcijum, mangan, gvožđe, kalijum, cink, magnezijum i bakar), enzima, hlorofila.

Čorba, kopriva, spanać

Profimedia

Sastojci:

– 1 kg lišća koprive
– 2 limuna
– 2 jabuke
– pola kilograma meda ili žutog organskog nerafinisanog šećera
– želatin

Metod pripreme:

Pomešajte koprivu i jabuke. Sastojke zajedno sa dva limuna ubacite u blender i miksujte dok ne dobijete meku smesu. Dodajte med i želatin, u zavisnosti od težine i uputstava.

Dok je mešavina topla ubacite je u tople i sterilne tegle. Svaki dan konzumirajte dve kašike pre obroka.

Kopriva je najbolji način da prečistite i poboljšate svoju krvnu sliku. Ima pozitivan efekat na pankreas i pomaže prilikom snižavanja šećera u krvi
.Ona takođe može tretirati infekcije urinarnog trakta i stimulisati rad crevne flore. Kopriva se takođe koristi za tretiranje jetre i žučne kese, poremećaja sna, tumora u jetri, stomačnih grčeva, čireva, plućnih bolesti, itd.

Takođe je vrlo korisna kod virusnih i bakterijskih infekcija.

Ukoliko nemate dovoljno gvožđa u krvi i osećate se stalno umorno, kopriva je tačno ono što vam treba! Ona sadrži dosta gvožđa i uspešno tretira anemiju.