bolest, star, glava, pamet
Guliver/Getty images plus
bolest, star, glava, pamet

Guliver/Getty images plus

Foto: Guliver/Getty images plus

Gubitka pamćenja najviše se boje stariji od 55 godina. Srećom, na raspolaganju nam je dokazano efikasan način koji veoma smanjuje šanse za pojavu demencije i popravlja trenutno stanje uma.

Milioni boluju od Alchajmerove bolesti, pa ne čudi da je tržište puno preparata koji imaju čudesno delovanje na očuvanje pamćenja. Ali, nema čvrstih dokaza da većina njih uopšte deluje.

Zapravo, dokazano je da nepobitno samo jedna navika čuva pamćenje – fizička aktivnost. Aerobne aktivnosti po pravilu imaju bolje delovanje nego bilo koje druge aktivnosti, rekao je psiholog Kirk Erickson sa univerziteta Pittsburgh.

DA LI SE NERVIRATE KAD NEŠTO ZABORAVITE?

 

Preznojite li se vežbajući, učinićete više za svežinu svog uma nego da ste rešavali ukrštenice. A ne morate čak ni posebno naporno vežbati. Dovoljno je hodati 10 kilometara nedeljno i sprečićete propadanje pamćenja uzrokovano starenjem, pokazuje istraživanje prof. Ericksona objavljeno u časopisu Neurology.

Naime, 13 godina testiranja 300 starijih osoba pokazalo je da su oni koji su nedeljno hodali devet do 14 kilometara imali upola manji gubitak pamćenja nego oni koji nisu.

Fizička aktivnost, čini se, poboljšava neke od temeljnih funkcija mozga. Povećava rast novih ćelija i popravlja ćelijske procese povezane sa učenjem i pamćenjem, rekao je Erickson.

bolest, star, glava, pamet

Freepik/freepik

Foto: Freepik/freepik

Naime, jedna je studija pokazala da poznavanje dva jezika odlaže početak Alzheimerove bolesti za četiri godine. Ipak, budući da sasvim ne sprečava razvoj bolesti, najbolje što možete učiniti je ustati i hodati koji kilometar.