Začini, začin, lan, kurkuma
Shutterstock
Sokovi voće napitak zdravlje vitamini

Shutterstock

Sokovi voće napitak zdravlje vitamini, Foto: Shutterstock

PROČITAJTE JOŠ:

8 najboljih hranljivih materija koje možete jesti svakodnevno da biste izbegli rak:

* Ursolična kiselina

* Vitamin D

* Kurkumin

* EGCG (Epigalokatehin galat)

* Sulforafan

* Kvercetin

* Apigenin

* Luteolin

Uključivanje u ishranu proizvoda koji sadrže ove supstance pomoći će u suzbijanju rasta, značajno smanjiti rizik od razvoja i čak će preokrenuti napredovanje raka!

1. Ursolična kiselina

Poremećaj apoptoze dovodi do povećanja metastaza i rasta tumora. Povećanje potrošnje ursolične kiseline uključeno je u lečenje raka pankreasa, grlića materice, pluća, debelog creva, kože i grudi. Dokazano je da ursolična kiselina uništava mehanizme preživljavanja ćelija raka. Posebno treba istaći da ursolična kiselina izaziva apoptozu, čime se inhibira reprodukcija oštećene DNK i metastaza!

Vitaminska salata

shutterstock

Foto: shutterstock

2. Vitamin D

PAM (faktor aktivacije makrofaga, protein za vezivanje vitamina D) je drugi protein povezan sa smanjenjem aktivnosti raka. On direktno stimuliše odgovor imunog sistema, inhibirajući time rast krvnog suda (angiogenezu) potrebnu za migraciju ćelija raka i rast tumora. PHAM je potreban vitamin D za transport kroz krvne sudove. Vitamin D efektivno inhibira rast i razvoj tumora i metastaza kod raka prostate, dojke, kolona i melanoma.

začin kurkuma

Profimedia

Foto: Profimedia

3. Kurkumin

On takođe blokira proizvodnju TNF-a (faktor tumorske nekroze), koji pojačava proinflamatorne signale i stimuliše rast tumora. Kliničke studije su pokazale da kurkumin sprečavanje napredovanje ćelija raka i metastaze u različitim vrstama raka, uključujući dojke, pluća, matericu, jajnike, bubrege, bešiku, mozak, jetru, pankreas, krv, debelo crevo i rektum. Dodajte kurkumin u ishranu uvodeći začine u marinade, supe, čili sos i čorbe, biljne čajeve ili pripremite takozvano "zlatno mleko" (mešavina žutog kurkumskog začina sa kokosovim mlekom ili kokosovim uljem).

4. EGCG (Epigalokatehin galat) - najviše ga ima u zelenom čaju!

Čaj zeleni čaj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

5. Sulforafan

6. Kvercetin

Kvercetin je super antioksidant koji stimuliše prirodnu detoksikaciju organizma i pokazuje svojstva protiv raka. Visok sadržaj kvercetina u vašoj ishrani inhibira rast ćelija raka, smanjuje oštećenja izazvana oksidacijom i inhibira aktivnost mutantnog gena P53 povezanog sa rastom tumora. Ovaj flavonoid pokazuje obećavajuće rezultate u lečenju karcinoma dojke, krvi, pluća, creva i neuroblastoma.

Kvercetin se nalazi u velikim količinama u luku, kaparima, kupinama, malinama, crnom i zelenom čaju, tamnim trešnjama, kakao prahu, kupusu, jabukama i travama - žalfiji i peršunu.

Žalfija

shutterstock

Žalfija, Foto: shutterstock

7. Apigenin

Apigenin se nalazi u brojnom voću i povrću - grejpfrutu, pomorandži i luku. Takođe se nalazi u biljnim napicima, uključujući čaj od kamilice. Jedan od najboljih izvora hrane za apigenin koji lako možete dodati vašoj ishrani je peršun. Dodajte peršun kao začine salatama i svojim omiljenim jelima.

Grejpfrut, sok

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

8. Luteolin