Krompir, krompiri, povrće, kuvanje, ručak
Shutterstock, ilustracija
Krompir, krompiri, povrće, kuvanje, ručak

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ako stoji na tamnom i hladnom mestu krompir će duže ostati svež, ali ipak, retko kome se nije dogodilo da mu krompir proklija pre nego što je stigao da ga upotrebi. Krompir gotovo svi uvek imamo kod kuće jer je praktičan, sastavni je deo mnogih jela, a može da se pretvori i u nekoliko potpuno različitih priloga: pire, pomfrit, kuvani krompir sa maslacem ili maslinovim uljem, pečeni krompir u rerni... Ukusan je, daje puno energije pa koji kilogram uvek imamo pri ruci.

PROČITAJTE I:

 

Nije ni čudo da nam onda proklija, posebno jer većinom živimo u stanovima, nemamo način da ga smestimo na hladno mesto pa proklija još i brže. I uglavnom to ignorišemo. Skinemo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv. Na šta treba obratiti pažnju?

 

Treba proceniti koliko je krompir proklijao - da li su klice kratke i nema ih puno ili su se već fino razrasle. Što ih je više, to je u krumpiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, proliva i povraćanja.

 

Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da pažljivije pregledate krompir. Ako je krtola, usto što ima klice, mekana i naborana, vrlo je verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi smela više da se jede. No ako je krompir i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, slobodno ga jedite i dalje. No jedno je jasno, klice, isto kao i delove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira.

Jedna čaša soka od cvekle na dan uspešno rešava ovih 7 zdravstvenih tegoba!

AUTOR: Miss.24.sata.hr/M.M. DATUM I VREME: 08.11.2019. 10:31 Ova lekovita biljka je prava riznica vitamina i može da preporodi organizam Foto: Shutterstock, ilustracija Cvekla je narodni, prirodni antianemik, antibakterik, antikarcinom, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant. Bogata je vitaminima i mineralima, sadrži visok procenat gvožđa, a naročito je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima.

 

NAJČITANIJE VESTI:

 

BONUS VIDEO:

Doktorka Vesna Ognjenović otkriva istinu o botoksu, hijaluronu, biopolimeru