Čaj, suncokret
Shutterstock
Čaj, suncokret

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Baš kao i hrana koju jedemo, napici koje pijemo mogu da igraju važnu ulogu u suzbijanju upalnih procesa u telu.

PREPORUČUJEMO JOŠ:

Kao jedan od najstarijih tradicionalnih lekovitih pića na svetu, čaj se upotrebljava za terapeutsko lečenje hroničnih zdravstvenih stanja već hiljadama godina. Prema izboru portala "MindBodyGreen", sledeći čajevi posebno se mogu pohvaliti protivupalnim svojstvima i pomoći u očuvanju optimalnog zdravlja.

Zeleni čaj

Možda najpoznatiji čaj kad je reč o smirivanju upale u telu, zeleni čaj je proučavan dugi niz godina zbog svojih terapeutskih protivupalnih svojstava. Dok crni i zeleni čaj sadrže slične količine flavonoida, zeleni čaj sadrži više katehina, prirodnog fenola i antioksidanta koji je cenjen zbog svog protivupalnog delovanja u telu. Brojna istraživanja povezala su redovnu konzumaciju zelenog čaja sa smanjenim rizikom od pojave raka.

čaj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Crni čaj

Proizveden od lišća biljke "Camellia sinensis", crni se čaj upotrebljava u tradicionalnoj kineskoj medicini već više od 4.000 godina. Listovi crnog čaja prolaze fermentaciju pre sušenja, što je glavni razlog razlike između crnog i zelenog čaja. Svi listovi čaja sadrže različite količine polifenola, posebno flavonoida, bioloških sastava koji pozitivno deluju u telu. Kao što je pokazalo istraživanje londonskog "University College-a", konzumacija crnog čaja dovodi do smanjenja nivoa kortizola u krvi. Osim toga, crni čaj podstiče metabolizam, štiti kosti, poboljšava zdravlje kože i blokira alergenski odgovor.

PREPORUČUJEMO I OVO:

Beli čaj

Beli čaj je nežan, minimalno obrađen čaj koji potiče od iste biljke kao zeleni i crni čaj. Mladi izdanci biljke "Camellia sinensis" rano se beru i suše kako bi se sprečila bilo kakva oksidacija listova, čime ostaju sačuvani mnogi aktivni sastavi polifenola. Studije pokazuju da bijeli čaj sadrži, zaštitne protivupalne flavonoide poput kaempferola, kvercetina i katehina, koji štite određene vrste ćelija od oštećenja.

Hibiskus, čaj

Profimedia

Foto: Profimedia

Roibos čaj

Izvorno iz Južne Afrike, roibos čaj dobija se od fermentisanih, osušenih i usitnjenih listova biljke "Aspalathus linearis". Ne sadrži kofein pa je pogodan za uzimanje i u večernjim satima, a pokazuje i protivupalna svojstava koja čuvaju zdravlje. Studije su pokazale da je roibos čaj bogat snažnim protivupalnim flavonoidima, među kojima je antioksidans asplatin, koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa u telu.

Čaj od kamilice

Osušeni cvetovi biljke "Chamomilla recutita" sadrže terpenoide i flavonoide, koji su odgovorni za lekovita i protivupalna svojstva ovog čaja. Čaj od kamilice koristi se u antičkoj i tradicionalnoj medicini već hiljadama godina, a procenjuje se da se danas dnevno konzumira više od milion šoljica čaja od kamilice. Jedna studija je pokazala da protivupalna svojstva flavonoida i eterična ulja koja se nalaze u čaju od kamilice mogu prodreti duboko ispod površine kože, i tako doprineti zdravlju kože.