mamurluk, alkohol, piće, proslava
shutterstock
mamurluk, alkohol, piće, proslava

shutterstock

Foto: shutterstock

Tokom praznika se svi opustimo i dozvolimo sebi "po koju čašicu više", a novogodišnja noć važi za onu u kojoj se popije najviše alkohola. Savet je svakako da jedete pre nego što izađete, da pored alkohola pijete vodu i da nikako ne mešate pića.

Ipak, ako ste preterali, te vas je probudila glavobolja i mučnina, a pored ovoga su vrtoglavica, žeđ, ubrzan rad srca, osetljivost na svetlost i zvukove i drhtavica propratne tegobe mamurluka, evo saveta kako da ga izlečite:

1. Dovoljno sna

Dokazano je da mamurluk prolazi nakon 24 sata i zato bi trebalo da se naspavate i što više vremena provedete odmorajući se.

mamurluk, alkohol, piće, proslava

shutterstock

Foto: shutterstock

2. Tečnost

Da biste izbegli dehidrataciju pijte mnogo vode, kako pre, tako i posle slavlja. Savet je da pre nego što legnete da spavate, nakon slavlja, popijete nekoliko čaša vode i ujutru ćete mamurluk osećati znatno manje nego što bi inače. Čaša rasola je efikasna "terapija" u koju se kune veliki broj ljudi. Možete uzimati čajeve i sokove, samo izbegavajte kisele ukuse jer će pogoršati neprijatnost u želucu, poput soka od narandže.

Mineralnom vodom možete prepoloviti dejstvo alkohola jer sadrži ugljen dioksid koji neka alkoholna isparenja vezuje i sprečava njihovo pretvaranje u opasne aldehide koji nam "pomućuju mozak". 

mamurluk, alkohol, piće, proslava

shutterstock

Foto: shutterstock

3. Lagana hrana

Preporučuju se namirnice koje održavaju nivo šećera u krvi i daju osećaj sitosti, kao što su tost ili slani krekeri. Voće bogato kalijumom kao što su kivi ili banane je odličan izbor za lečenje mamurluka. 

Jaja su takođe dobro došla u ovakvim stanjima jer sadrže amino kiseline koje pomažu rad jetre smanjuju dejstvo acetaldehida, hemikalije koja je odgovorna za glavobolju.

Izbegavajte masnu hranu, ona se preporučuje samo kao prevencija od mamurluka pre nego što počnete sa konzumiranjem alkohola.

mamurluk, alkohol, piće, proslava

shutterstock

Foto: shutterstock

4. VITAMIN B

Vitamin B je neophodan u procesu razgradnje alkohola u organizmu, pa nikako nemojte zaboraviti da pre i posle konzumiranja alkohola obezbedite dovoljnu količinu ovog vitamina svom telu. B1, B2 i B6 su najbolji u slučaju mamurluka. 

Alkohol, koktel, piće. žurka, proslava

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija