pšenična trava
shutterstock
pšenična trava

shutterstock

Foto: shutterstock

Kada su lekari rekli 74-godišnjem Deniju Mek Donaldu iz Irske, da ima rak želuca, tako žestok da je najverovatnije da će ga ubiti u roku od tri meseca, on je odlučio da ignoriše njihove savete kako bi izbegao tretman toksične hemioterapije i da prihvati prehrambeni pristup ozdravljenju.

Četiri godine kasnije, Deni je sjajno, zahvaljujući dnevnom protokolu koji je usvojio i koji uključuje i ispijanje sokova pšenične trave (mlade pšenice), hranjive guste "superhrane" s raznim neverovatnim zdravstveneim beneficijama. Prema pisanju medija Sunday World, Deni je postao svestan svog stanja kada mu je čir na želucu odjednom eksplodirao u njegovom stomaku. Nakon što je prevezen u bolnicu s farme na kojoj živi, lekari su se borili da suzbiju krvarenje, da bi pritom otkrili da je Deni zapravo imao težak oblik raka želuca koji se proširio po celom telu.

Za razliku od većine ljudi, Mek Donald je odlučio da istraži druge metode lečenja. Kasnije je obavestio svoje lekare da se opredelio za vlastiti domaći tretman koji uključuje mladu pšeničnu travu. 

Nimalo iznenađujuće, doktori su bili prilično ljuti, ističući kako će on biti "mrtav u roku od nekoliko nedelja", ako bi odbio njihove doktorske savete. Ali Deni je izabrao pšeničnu travu umesto hemioterapije.

Denijev izbor za korišćenje pšenične trave kao tretmana za njegov rak se temeljio na brojnim iskustvima za koje je čuo od prijatelja o čudesnom lekovitom svojstvu zelene pšenice.

"U roku od sedam dana osećaj peckanja koji sam imao je otišao, i ja sam se osećao puno bolje. Prestao sam da uzimam tablete koje su mi bile propisane i od tada nisam uzeo ni jednu tabletu do dana današnjeg. Mesec dana kasnije bol je potpuno nestao i znao sam da sam na putu oporavka. Pšenična trava je delovala. Napravio sam pravu odluku nakon odbijanja saveta doktora", rekao je on.

pšenična trava

shutterstock

Foto: shutterstock

Takođe, Mek Donald je dobio svu težinu koju je izgubio kao rezultat korišćenja lekova za njegovu bolest. Počevši sa samo jednom 28 grama pšeničnog soka dnevno, kasnije je stigao do 200 grama pšenične trave na dan. Deni kaže da je uspešno izlečio rak.

"Znam puno doktora koji misle da pšenična trava nema kvalitete i sposobnosti za ubijanje raka, ali ja sam živi dokaz da to nije istina i da ona funkcioniše", dodaje on.

Recept za detoksikaciju

Ukus soka mlade pšenice u početku se može činiti neobičnim, pa se preporučuje da se pšenica kombinuje sa nekim drugim voćnim ili sa sokom od povrća. Posebno se dobro slaže sa sokom od jabuke.

Zbog intenzivnog ukusa i visokog sadržaja nutrijenata, počinje se sa oko 3g dnevno (jedna kašičica praha), a zatim se postupno povećava količina do oko 6 g dnevno (dve kašičice praha).


Šta je to mlada zelena pšenica ili pšenična trava?

Mlade zelene travke žitarica, koje se melju, danas su apsolutni hit za sve moderne ljude kojima je potrebna dodatna snaga prirode.

Sve više mladih devojaka na društvenim mrežama promoviše pijenje soka od mladog pšeničnog praha, tvrdeći da su se tako rešile akni i postigle čist ten i bez skupe kozmetike. U poslednje vreme vrlo česta alternativa ovome je tečni hlorofilin, prečišćeni oblik sa većom koncentracijom hlorofila, koji je takođe dostupan u prahu i pravi se sa vodom.

Sadrži bioraspoloživi kalcijum, magnezijum, gvožđe ...
- Često preporučujem prečišćeni tečni hlorofilin ličnim pacijentima, kako bi maksimalno povećao njegovo delovanje, bez ukupnosti mladog soka od pšenice i dodatnih koristi - kaže on. Dok brojne publikacije govore o lekovitim svojstvima hlorofila, Smirčić ističe da je bolje govoriti o „održavanju zdravlja prevencijom“.

Blagodeti soka od pšenične trave
Sok od pšenične trave nudi višestruke blagodeti:

fizički i psihološki osećaj dobrobiti
više energije i bolji san
jači imuni sistem
detoksikaciju na ćelijskom nivou
bolji vid
lepu kožu i kosu
bori se protiv infekcija
čisti i jača krv
poboljšava mišićnu masu i izdržljivost
smanjuje apetit

pšenična trava

shutterstock

Foto: shutterstock

Sličan sastav sa hemoglobinom

- Takođe se preporučuje aktivnijim rekreativcima i sportistima sa velikim aerobnim naporima. Naime, sportsko telo zahteva više resursa i opterećeno je slobodnim radikalima i povećanom kiselošću, a zanimljivo je da su sportisti koji su ga konzumirali nakon kratkog vremena prijavili nešto bolje performanse treninga u zoni izdržljivosti. Ovo povezujem sa blagotvornim dejstvom hlorofila na oksigenaciju krvi i bržim oporavkom nakon treninga - ističe sagovornik.

Dodaje da je lično koristio prečišćeni tečni hlorofilin i protokol nakon oporavka od koronarne infekcije i otklanjanja posledica bolesti, kaže Smirčić. Dodaje da je jedna od zanimljivih stvari izuzetna hemijska sličnost hlorofilina u biljkama i hemoglobina u našoj krvi.

Sok od mlade pšenice i tečni hlorofilin sigurno su dobar izbor za sezonsku detoksikaciju, odnosno za čišćenje organizma u proleće i jesen, ali uz konsultacije sa profesionalcem. Naime, mnogi ljudi koriste više različitih biljaka za detoksikaciju, što nije dobro, posebno ako biljke imaju isti mehanizam delovanja. Zbog toga je dobro da protok drenaže odredi stručnjak, uzimajući u obzir krvnu sliku i telesno stanje osobe, u kombinaciji sa nizom drugih faktora: starost, telesna težina, preparati koje već pijete i fizička aktivnost kojom se bavite redovno - zaključuje.