Prehlada Kijanje Curenje nosa
Shutterstock
Prehlada Kijanje Curenje nosa

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Svaka kijavica, kašalj ili osećaj zapušenog nosa proteklih meseci su signal za uzbunu, i najpre pomislimo na korona virus. Ovi simptomi mogu napraviti pometnju zbog sličnosti za drugim respiratornim infekcijama, ali i upalom sinusa.

ORL specijalisti objašnjavaju da korona izaziva i gubitak mirisa i ukusa, povišenu temperaturu, malaksalost, ali je sve individualno te je prvi savet da potražite mišljenje lekara. Ako je upala sinusa nešto što vas često muči, postoje razlike u simptomima.

"Svako ko ima problem sa sinusima ili alergijama odlično raspoznaje simptome upale sinusa i razlikuje ih od drugih infekcija. Tačno je da zapušen nos, curenje iz nosa, kašalj i kijavica ukazuju na sinusitis, odnosno upalu sluznice, ali sada ukazuju i na kovid 19, pa je moj savet da ukoliko sumnjate na koronu, svakako obavezno obavite PCR testiranje", rekao je doktor Miloš Živić.

Sinusi su šupljine unutar kostiju lica u kojima se nalazi sluz, koja služi za dodatno zagrevanje, vlaženje i filtriranje vazduha koji udišemo. Onog trenutka kada sluz ne može normalno da cirkuliše, nastaje infekcija. Razlikujemo akutni sinusitis, koji traje desetak dana, ali ne duže od četiri nedelje, i hronični koji može trajati i do 12 nedelja bez obzira na primenu terapije.

Bolest, virus, prehlada, temperatura

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

"Astmatičari i osobe koje imaju alergijski rinitis uglavnom imaju hronični problem sa sinusima. Ovi problemi se mogu javiti zbog bakterije, polipa, devijacije nosne pregrade... Manifestuju se pritiskom u predelu čela, slivanjem sekreta iz nosa u grlo i kašljem i otežanim disanjem. Koji god da je razlog, obavezno se testirajte zbog sebe ali i drugih koje možete inficirati", rekao je dr Živić.

Najčešći simptomi upale sinusa su pritisak u nosu, prebojeni sekret iz nosa, pa čak i gušenje, a moguće je da osetite i zubobolju. Terapija zavisi od uzroka, težine i oblika, kao i dužine trajanja simptoma.

Ukoliko je uzrok bakterijska infekcija, lečenje antibiotikom može skratiti trajanje akutnog sinusitisa i smanjiti težinu simptome, dok su ostale opcije sprejevi za nos koji olakšavaju oticanje sekreta. Kod ovakvih tegoba pomaže i inhalacija, a ukoliko se javljaju bolovi, i analgetici.

Topao, vlažan vazduh, kao i inhalator, mogu pomoći kod hroničnog sinusitisa.

"U zavisnosti od uzročnika, lekar propisuje neku od više različitih opcija terapije, a operacija uvek postoji kao jedna od mogućnosti ako ništa drugo ne da rezultat", rekao je on. Ipak, dr Živić dodaje da operacija sinusa nije trajno rešenje jer se i nakon nje primenjuje medikamentno lečenje da se hronični sinusitis ne bi opet javio.

PROČITAJTE JOŠ:

JAPANSKA STUDIJA POKAZALA Korona ne "jede" pluća, već crvena krvna zrnca, evo ko je najugroženiji