grip dete bolest dečak prehlada
Shutterstock
grip dete bolest dečak prehlada

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ovaj recept je za decu koja danima kašlju i iz pluća im se čuje blago "škripanje". Naime, jedna čašica ovog soka će pomoći da se oslobode šlajma i da osnaže imunitet.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Potrebno je: 1 šolja oljuštenog ovasa (naćete ga u prodavnicama zdrave hrane), 1 šolja šećera, 1 šolja vode.

 

Priprema: Ovas operite pa opran stavite u jednu šerpicu zajedno sa šoljom vode i šoljom šećera (zapremina šolje 200 ml). Pustite neka smesa prokuva i vri par minuta. Najbolje je da kuvate uvečer i da ostavite da smesa odstoji do ujutru.

Ujutru procedite ovas.

Ovas

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Primena: Svako jutro na prazan želudac dajte detetu po jednu rakijsku čašicu ovog soka i tako punih 40 dana. Zatim napravite pauzu od 15 dana, pa opet dajete sok svako jutro narednih 40 dana.

Dete će izbaciti šlajm iz organizma i povratiće izgubljeni imunitet.

Od ove jedne smese (1 šolja ovasa + 1 vode + 1 šećera) imaćete soka dovoljno za 4 do 5 dana.

Bitno je da ne preskačete dane, da dete svako jutro popije ovaj sok i da se držite termina od 40 dana primene, pa odmor od 15 dana pa opet 40 dana ispijanja soka.

Dete zimovanje sneg zima

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kada jednom prođete ovu kuru sa detetom, više nećete imati potrebe jer dete neće biti toliko sklono prehladama i virusima.

Ovas ili zob jedni smatraju stočnom hranom, a drugi hranom bogova. Naučnici su otkrili dobrobiti ove žitarice koja leči bolesti i pomaže pri odvikavanju od pušenja.

Rusi se kunu u zdravstvene dobrobiti ovasa. Za jačanje imuniteta oni koriste narodni napitak - ovseni kiselj.

Hipokrat je koristio ovseni čaj za poboljšanje imuniteta i podsticanje probave:

U 200 mililitara vode stavite šaku zobi (ovas) i kuvajte kratko pa zasladite sa medom.

Aloe Vera, med

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Francuski lekar Žan de Sen- Katerin doživeo je 120 godina zahvaljujući ovoj žitarici. Savremena istraživanja su potvrdila da ovas ima u svom sastavu većinu mikroelemenata i vitamina, koje sadrži majčino mleko.

Lekari i dalje preporučuju ovsenu kašu kao osnovni doručak za decu i starije ljude jer nabdeva organizam energijom i pojačava imunitet.

Ovas u zrnu ima u svom sastavu puno belančevina, amino-kiselina, eteričnih ulja, vitamina A, S, V i K, cinka, kalijuma, magneziuma, gvožđa, hroma, fosfora, flora i joda. Osim toga, on sadrži amide antranilove kiseline, koji sprečavaju razvoj malignih ćelija u debelom crevu.

Voće vitamini korpa sa voćem zdravlje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Polifenoli, koji se takođe nalaze u zobi, blagotvorno utiču na rad jetre i podstomačne žlezde, a tireostatin – na funkcionisanje štitne žlezde.

Ovas stimuliše metabolizam, poboljšava probavu, izbacuje iz organizma toksine i deluje kao blagi diuretik.

U narodnoj medicini ovas se koristi u lečenju bolesti želudačno-crevnog trakta, gastritisa, pankreatitisa, holecistitisa, anemije, šećerne bolesti, astme, ekzeme, oboljenja bubrega i zglobova.