Krv krvna grupa transfuzija davanje krvi laboratorija analize
Shutterstock
Krv krvna grupa transfuzija davanje krvi laboratorija analize

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Neko ima problem sa viškom, neko sa manjkom kilograma, drugi su, pak, zbog nagomilane masnoće i težine suočeni sa raznim bolestima kardiovaskularnog sistema, depresijom, krivom kičmom, lošim varenjem... Kakvu hranu unosimo, tako ćemo i izgledati, previše masna i začinjena jela ne mogu nam doneti ništa dobro, dok loš odabir namirnica može i te kako ugroziti zdravlje.

Hrana je naše gorivo, zahvaljujući namirnicama koje unosimo zavisi da li ćemo imati zdravu energiju ili pak suprotno, bićemo bez snage i elana.

Dr Piter Dadamo objavio je knjigu na tu temu - da li krvne grupe imaju veze s ishranom, te je svojevremeno izazvao oštre polemike kritičara da nema naučnog uporišta. Međutim, dr Piter Dadamo objašnjava da je krvna grupa genetska elektrana sa veoma važnim uticajem na imunitet, metabolizam i probavne procese te da različitim krvnim grupama odgovara i različita hrana.

ketering, hrana

shutterstock

Foto: shutterstock

Dok na jednoj strani imamo pozitivne primere da je ovaj način ishrane dobar određenim krvnim grupama, postoje naučne studije koje su potvrdile da zapravo krvne grupe nemaju naročite veze sa ishranom. Mišljenja su podeljena, pa i među nutricionistima.

- Iako nema jasnog naučnog uporišta, ja lično smatram da ima smisla. Recimo za moju krvnu grupu A sve je odgovarajuće. Kako god, preporuke se tiču zdravih navika i u tome nema ničeg lošeg. Na kraju svako od nas zna šta mu prija, pa takvu hranu i konzumira. Moj savet je da bi nutricionista trebalo da sastavi jelovnik onome ko želi da menja režim ishrane, ali zašto ne bi usvojio i nešto iz ovih preporuka ako mu prija - kaže nutricionista Ivana Nikolić Jovanović.

Hit ili mit, iako nema naučnog uporišta, za ovim načinom ishrane poseglo je više od sedam miliona ljudi širom sveta. Evo šta o tome kaže dr Dadamo

A
Za krvnu grupu A blagotvorna je biljna ishrana, tvrdi dr Dadamo. Ova krvna grupa ima biološke predispozicije za srčana oboljenja, rak i dijabetes. Krvna grupa A treba da izbegava meso. Njegov savet je da se ove osobe potpuno klone mesnih prerađevina kao što su šunka, kobasice i naresci. Preporučuju se riba i morski plodovi, tri ili četiri puta nedeljno.

Šaran u marinadi

Bakina kuhinja

Foto: Bakina kuhinja

PREPORUČUJE SE: Od mesa od izuzetne koristi je losos, pastrmka, sardina, skuša, šaran. Dobro je koristiti maslinovo ulje, bundevino seme, kikiriki, laneno seme, orah, puter od kikirikija. Od mahunarki preporučuje se boranija, soja. Heljda, laneni hleb, ovas su takođe poželjni na jelovniku. Od povrća, beli luk, blitva, celer, đumbir, zelena salata, šampinjoni, peršun, spanać, šargarepa. Voće - ananas, borovnica, brusnica, kajsija, kupina, limun, smokva, šljiva, trešnja. Kao piće preporučuje se crno vino, čaj od šipka, kafa, sok od kajsije, kupine...

NEUTRALNO: Od neutralnih namirnica, tu su ćuretina, kokošje meso, piletina, fileti bele ribe, skuša, tuna... Zatim jaja, feta sir, jogurt, kefir, kisela pavlaka, kozje mleko, kozji sir. Neutralan je i beli pasulj, kao i grašak, zelena boranija.

IZBEGAVATI: Poželjno je izbegavati govedinu, jagnjetinu, ovčetinu, šunku, teletinu, svinjetinu, slaninu, lignje, školjke. Kao i kravlje mleko, krem sir, puter, sladoled. Margarin, palmino ulje, svinjsku mast, takođe. Kupus, masline, paprika, paradajz, slatki krompir, turšija takođe nisu na listi poželjnih namirnica, kao ni banana, dinja, narandža, mandarina, kokos. Treba izbegavati gazirane vode, pivo, sok od paradajza, narandže i žestoka pića.

Nulta
Nultoj krvnoj grupi prijaju životinjski proteini, kaže dr Piter. Osobama sa nultom krvnom grupom ne prijaju mlečni proizvodi i žitarice koliko prijaju ostalim krvnim grupama. Što je stresniji posao kojim se bavite, to je veća količina proteina koju treba uneti. Nulta krvna grupa može efikasno da vari i metaboliše meso jer ima visok nivo želudačne kiseline i obilje enzima za razgradnju masti, međutim nulta krvna grupa mora pažljivo da izbalanisra proteine iz mesa s odgovarajućim povrćem i voćem kako bi sebi obezbedila potrebna vlakna i antioksidanse, navodi lekar.

Maslinovo ulje

shutterstock

Foto: shutterstock

PREPORUČUJE SE: Što se jelovnika tiče, preporučuje se govedina, jagnjetina, ovčetina, teletina, skuša, pastrmka. Maslinovo ulje. Bundevino seme, laneno seme, orah. Od povrća brokoli, bundeva, crveni luk, đumbir, peršun, spanać, zelena salata. Od voća, preporučuje se banana, borovnica, smokva, suva šljiva, trešnja. Dobro je konzumirati zeleni čaj.

NEUTRALNO: Od neutralnih namirnica, na spisku su ćuretina, piletina, sardina, tuna. Feta sir, jaje, mladi sir, kozji sir, kao i badem, lešnik, susam. Od povrća celer, cvekla, paradajz, mladi luk, patlidžan, pečurke, rotkvice, šargarepa. Neutralno je i voće, ananas, breskva, brusnica, dunja, nektarina, lubenica...

IZBEGAVATI: Od mesa treba izbegavati šunku, svinjetinu i slaninu, lignje, školjke. Od mlečnih proizvoda jogurt, kefir, kravlje mleko, puter, krem sir... Od žitarica belo pšenično brašno, integralno pšenično brašno, ječam, musli. Ne preporučuju se krompir, praziluk, avokado, kivi i narandža, kao ni belo vino i crni čaj.

AB
Krvna grupa AB je retka i biološki kompleksna, navodi u svojoj publikaciji dr Piter. Ne uklapa se lako ni u jednu kategoriju, zbog višestrukih antigena krvna grupa je nekada nalik na A, nekada na B, a ponekad je spoj obe. Što se se tiče konzumiranja mesa i živine, krvna grupa AB pozajmljuje odlike i od krvne grupe A i od krvne grupe B.

Sir

Promo

Foto: Promo

PREPORUČUJE SE: Izuzetno je korisno jesti ćuretinu, losos, sardinu, tunu, kao i belance, kefir, kiselu pavlaku, sir, jogurt. Od ulja, preporuka je maslinovo ulje. Kikiriki, orah, kesten, puter od kikirikija, sočivo, soja, šareni pasulj, beli pirinač, galete, ovsena kaša, ovsene mekinje, raž, sojino brašno, integralni pirinač, sve su to namirnice koje se preporučuju. Od povrća tu je beli luk, brokoli, celer, cvekla, karfiol, peršun, slatki krompir. Na listi poželjnog voća tu je ananas, brusnica, grožđe, grejpfrut, limun, lubenica, smokva, šljiva, trešnja... Čaj od kamilice, šipka, limunada, sok od ananasa, grožđa, lubenice, sok od trešnje, zeleni čaj takođe su poželjni.

NEUTRALNO: Od neutralnih namirnica preporuka ide za govedinu, jagnjetinu, ovčetinu, zečetinu, kravlje mleko, krem sir, sir, žumanace...

IZBEGAVATI: Savet je da treba izbegavati govedinu, kokošje meso, piletinu, oslić, škampe, školjke, kao i puter, šerbet, sladoled, parmezan. Margarin, palmino ulje, suncokretovo ulje, svinjska mast se ne nalaze na spisku poželjnih namirnica, kao ni lešnik, mak, suncokretovo seme, susamovo seme. Od voća nepoželjni su avokado i banane, a od napitaka sok od narandže i žestoka pića.

B
Ljudi sa krvnom grupom B, prema rečima dr Pitera, obično su u stanju da se odupru većini najtežih oboljenja čestih u moderno doba, kao što su srčana oboljenja i rak. Ishrana za krvnu grupu B izbalansirana je i zdrava, obuhvata širok dijapazon namirnica.

Losos Meso Odresci lososa

Shutterstock

Foto: Shutterstock

PREPORUČUJE SE: Od namirnica izuzetno je od koristi jagnjetina, ovčetina, zečetina, crveni losos, kavijar, oslić, sardina, skuša, tuna. Feta sir, jogurt, kefir, kozje mleko i sir, kravlje mleko, mladi sir, a od ulja treba konzumirati maslinovo. Od mahunarki preporučuje se obični pasulj, a od žitarica ovsena kaša, mekinje... Brokoli, cvekla, đumbir, karfiol, kupus, paprike, peršun, slatki krompir, šargarepa, takođe su na listi poželjnih namirnica, kao i ananas, banana, brusnica, grožđe, lubenica, šljiva... Čaj od peršuna, šipka, žalfije, sok od ananasa, grožđa, zeleni čaj, takođe se preporučuju.

NEUTRALNO: Od neutralnog mesa tu su ćuretina, govedina, teletina, bela riba, lignje, som, šaran. Zatim slede jaja, krem sir, puter, pasulj, grašak, boranija. Od žitarica može se koristiti pirinač, belo brašno, ječam, sojino brašno. Od povrća, beli i crni luk, blitva, celer, kiseli kupus, krastavac, tikvice. Borovnica, breskva, dinja, dunja, narandža, nektarine, suvo grožđe, suva šljiva se takođe mogu konzumirati.

IZBEGAVATI: Ono što treba izbegavati je piletina, šunka, svinjetina, slanina. Od mlečnih proizvoda sladoled. Margarin, palmino ulje i svinjska mast se ne preporučuju, kao ni bundevino seme, kikiriki, lešnik, puter od kikirikija... Glutensko brašno, heljdu, kukuruznu kašu, pšenični griz, raženo brašno takođe nije poželjno konzumirati. Čaj od lipe, gazirana voda, gazirani sokovi, sojino mleko, sok od paradajza, žestoka pića, prema preporuci dr Pitera, treba izbegavati. Dr Dadamo tvrdi da je krvna grupa genetska elektrana s uticajem na imunitet i probavne procese i da različitim krvnim grupama odgovara i različita hrana.