rak, hrana, naučnik
Screenshoot youtube
rak, hrana, naučnik

Screenshoot youtube

rak, hrana, naučnik, Foto: Screenshoot youtube

Autori istraživanja koje se opisuje kao revolucija u lečenju raka su naučnici sa britanskog Univerziteta u Kardifu. Njihov cilj bio je da bolje razumeju kako naš imuni sistem može da napadne karcinom.

Rezultat je upravo ćelija T, za koju se ispostavilo da - u laboratoriji - ubija ćelije raka pluća, kože, krvi, debelog creva, kostiju, prostate, jajnika, bubrega i grlića materice.

Ova ćelija ima mogućnost da prepoznajte tkiva "na hemijskom nivou", pa je okolno - normalno, zdravo - tkivo ostalo pri ovim ispitivanjima potpuno neoštećeno.

Terapije ćelijama T već postoje, a imunoterapija je sigurno jedna od najperspektivnijih u lečenju karcinoma.

Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer

Shutterstock, ilustracija

Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer, Foto: Shutterstock, ilustracija

Međutim, do sada je ova terapija bila uspešna samo u ograničenom broju slučajeva. Nije pomagala kod tzv. "čvrstih" karcinoma, već se uglavnom koristila kod raka krvi, poput leukemije.

Sada su istraživači uspeli da otkriju sam mehanizam kako ćelija T radi. Još nije testiran na ljudima, ali istraživači tvrde da mesta za nadu ima mnogo.

Uzorak krvi bi se uzimao od pacijenta obolelog od raka, zatim bi se izvukle ćelije tipa T, a onda genetski modifikovale.

Cilj je da se "reprogramiraju" tako da dobiju receptor za traženje karcinoma.

Zatim bi mogle da se uzgajaju u laboratoriji i to u ogromnim količinama, da bi se, konačno, vratile u telo pacijenta.

Otkriće je veoma uzbudljivo, kažu specijalisti imunologije, ali je neophodno dodatno testirati rezultate. Najvažnija je nada da će biti primenjivi na sve tipove karcinoma.

Komentari (1)

sara

22.01.2020 11:16

Onda na isti način treba menjati i beta ćelije na pankreasu da bi se uspešno lečio dijabetes!!!.