ibuprofen
Shutterstock
ibuprofen

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ne uzimajte ibuprofen ako sumnjate na korona virus - to je zvaničan stav Svetske zdravstvene organizacije.

Paracetamol će biti bolji. Po čemu se ovi lekovi razlikuju, kako deluju i zašto vam jedan od njih može naštetiti?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zvanično je savetovala da ne uzimate ibuprofen zbog virusne infekcije korona. Kaže se da ovaj popularni protivupalni lek može povećati tok bolesti, pogoršati simptome i povećati osetljivost na infekciju.

bolesnik

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Već se pojavila hipoteza da ibuprofen može biti nepovoljan za pacijente sa COVID-19. Autori članka u medicinskom časopisu The Lancet prvo su skrenuli pažnju na problem, a zatim francuski ministar zdravlja koji je preporučio još jedan lek za borbu protiv simptoma koronavirusa.

Uzimanje protivupalnih lekova (ibuprofen) može biti faktor koji povećava infekciju. Ako imate temperaturu, uzmite paracetamol. Ako već imate protivupalne lekove ili sumnjate, obratite se svom lekaru za savet - napisao je na Twitteru francuski ministar zdravlja Olivije Veran.

Lekar, doktor, pregled, bolest, bolnica

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Po čemu se paracetamol razlikuje od ibuprofena i zašto je prvi indiciran za koronavirusnu infekciju?

I ibuprofen i paracetamol imaju analgetske i antipiretske efekte. Ibuprofen dodatno inhibira upalne procese. Oba leka se mogu kupiti bez recepta. Međutim, acetaminofen i ibuprofen pripadaju drugim hemijskim grupama i razlikuju se u svojim mogućim nuspojavama. Takođe imaju i druge mehanizme delovanja, a verovatno je jedan od njih gori za simptome koronavirusne infekcije.

Ibuprofen vs paracetamol - mehanizmi delovanja

Ibuprofen pripada nesteroidnim protivupalnim lekovima (NSAID). NSAID deluju inhibiranjem aktivnosti enzima ciklooksigenaze (COKS-1 i COKS-2) koji se nalaze u ljudskim ćelijama. Kao rezultat toga, upala se smanjuje. Poznato je da ta akcija takođe izaziva neželjene promene u telu, kao što su:

inhibicija zaštitnog dejstva prostaglandina (hormona koji učestvuju npr. u stvaranju upalnih procesa, boli, štiteći želudačnu sluznicu), poremećaj trombocita (trombociti koji su uključeni u zgrušavanje krvi), smanjenje protoka krvi u bubrezima.

Lekovi tablete antibiotici lek pilule

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ibuprofen vs paracetamol - neželjeni efekti

Oba leka, ibuprofen i paracetamol, mogu izazvati neželjene efekte. Međutim, prema rečima oca savremene medicine Paracelsua, „sve je otrov i ništa nije otrov. Samo doza znači da supstanca nije otrov.", pa u ovom slučaju puno zavisi od doze i koliko dugo ćete je uzimati.

Ibuprofen kao rezultat inhibicijskog dejstva na različite procese štetno deluje na rad digestivnog trakta, bubrega i centralnog nervnog sistema.

Mozak

shutterstock

Foto: shutterstock

Rezultat može biti:

čir na želucu

gastrointestinalno krvarenje

zadržavanje vode i natrijuma u ​​telu,

mentalni poremećaji

oštećenja hematopoetskog sistema,

oštećenje jetre.

Acetaminofen može izazvati:

anemija,

oštećenje bubrega

trombocitopenija,

agranulocitoza,

poremećaji u varenju

u većim dozama oštećenje jetre.

U kombinaciji sa acetilsalicilnom kiselinom paracetamol može oštetiti bubrege. Veoma je važno da acetaminofen nikada ne uzimate zajedno sa alkoholom. Visokokvalitetna pića povećavaju toksičnost leka i mogu dovesti do komplikacija.

Kako smanjiti visoku temperaturu?

Svetska zdravstvena organizacija je, uprkos službenom stavu, negirala da ima naučne podatke o ovoj temi. Diskusija je u velikoj meri pokrenula glasnu publikaciju u časopisu The Lancet. Poznato je da se korona virus vezuje za ćelije u plućima putem enzima ACE2. Autori su sugerisali da protivupalni lekovi kao što je ibuprofen mogu povećati broj enzima ACE2 u ćeliji i na taj način povećati osetljivost na infekciju virusom. Ovo mišljenje se može potvrditi u zapažanjima u pogledu delovanja ibuprofena kod virusnih infekcija. U slučaju virusnih infekcija, upotreba nesteroidnih protivupalnih lekova uopšte nije problem. Ovo mišljenje se može potvrditi u zapažanjima u pogledu delovanja ibuprofena kod virusnih infekcija.

Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U slučaju virusnih infekcija, upotreba nesteroidnih protivupalnih lekova uopšte pretežno nije razumna, jer tada blokiramo imuni odgovor koji treba da se bori protiv virusa, naročito inhibirajući lučenje interferona. Stoga se protiv groznice ispod 38 ° C ne treba boriti lekovima, jer na taj način suzbijamo upalni odgovor i imunološki odgovor - rekao je imunolog. Lekari takođe ističu da bi nuspojave koje protivupalni lekovi mogu izazvati trebalo da nas spreče da uzimamo ibuprofen kod prvih znakova infekcije korona virusom.

Ibuprofen inhibira koagulabilnost krvi i to može biti efekat (pogoršanje simptoma COVID-19), jer to povećava rizik od unutrašnjeg krvarenja, a u slučaju paracetamola taj rizik ne postoji.

Imajte na umu da čak i paracetamol, koji se smatra najsigurnijim lekom protiv bolova, ne treba uzimati bez očiglednog razloga. Uvek pročitajte uputstvo za upotrebu i sledite uputstva za doziranje i kombinaciju sa drugim lekovima.

Komentari (1)

Mita

29.03.2020 11:34

A kancerogenost paracetamola ste izostavili?