Rak pluća
Shutterstock
Rak pluća

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Debra Montagi (54) je samo jedna u nizu osoba kojima je dijagnostikovan rak pluća, a da nikada nije zapalila cigaretu u životu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Dr Erik Lim je uradio studiju koja je pokazala da gotovo trećina pacijenata koji boluju od ove vrste raka su u stvari nepušači. Kod ovih pacijenata je daleko teže otkriti bolest, jer je poznato da se kao prvi simptom javlja kašalj.

Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

- Kada se pušač javi lekaru zbog kašlja, gotovo u 100 odsto slučajeva bude poslat na rendgen pluća ili na skener. Kada se nepušač obrati lekaru zbog kašlja, uglavnom se smatra da je u pitanju prehlada, pa se onda prvo to leči i tako dolazi do kasne prave dijagnostike, što naravno otežava lečenje - kaže dr Lim.

Slična je situacija i sa drugim obolelim nepušačima. Gotovo dok ne dođe do iskašljavanja krvi ne ustanovi se karcinom pluća.

Zbog toga je važno pratiti svoj organizam i reagovati ukoliko kašalj traje više od dve nedelje, ma kakav on bio, jer je to dokaz mminimum da vas nešto iritira, a naravno odmah treba isključiti i opasne bolesti.

Mnogo je uzroka za nastajanje raka pluća, pa čak i kod nepušača, a samo jedan uključuje volatilne organske materije koje se često nalaze u kozmetici.

Tumor, rak, kancer, bolest

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija