kontracepcija
Shutterstock
kontracepcija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Za pilulu koju pounajemo kao pilula za "dan posle", jedino je sredstvo koje se može primeniti ukoliko ste imali rizičan odnos, bez zaštite ili neadekvatne kontracepcije.

Efikasnost sprečavanja neželjne trudnoće je 81-90%, a važno je istaći da se mor ana vreme popiti u roku od 72 do 120 sati nakon polnog odnosa i to u zavisnosti šta je istaknuto u samom receptu za tabletu.

Što se pre pojije, njena efikasnost je veća, ali ne znači da ako ste je popili, nakon toga možete upražnjavati odnos bez zaštite, jer u tom slučaju ne deluje.

kontracepcija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pilula koja se pije i do 120 sati (5 dana) nakon odnosa izdaje se samo putem lekarskog recepta, dok ostale (do 72 sata) mogu se kupiti u apotekama bez lekarskog recepta.

Ono što mnoge žene dovodi u dilemu jeste, da li je pilula bezbedan po zdravlje i ima li neželjene efekte.

Kao i svaki lek, neželjeni efekti i ovde su prisutni i postoji određen rizik nakon upotrebe. Može uslediti hormonski disbalnas, poremećaj menstrualnog ciklusa koji može trajati narednih meseci, tačkasto ili inetermenstrualno krvarenje, mučnina, povraćanje...

kontracepcija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ovu tabletu ne bi smele da koriste žene koje su alergične na levonorgestrel, odnosno sintetički progestin, osobe sa Kronovom bolešču, problemima sa jetrom, ali treba da ih izbegavaju i one osobe koje koriste terapiju gljivičnih infekcija, epilepsije, tuberkulote i HIV-a.