napitak
pexels
napitak

pexels

Foto: pexels

Više od 2000 godina u Kini se pečurka kordiceps koristi kao sredstvo za preventivu zdravlja. Pre mnogo vekova Kinezi su kordiceps smatrali za božje čudo, talisman. Kineski lekari su govorili da kordiceps pomaže ljudima u rešavanju mnogih zdravstvenih problema. Kordiceps uspeva u visokim brdima Kine: U provincijama Sičuanj, Junjnanj, Cinhaj i Tibet.

Preporučuje se kao preventive malignih obolenja, za jačanje svih mišića a naročito srčanog, suzbijanje hroničnog umora i simptoma depresije, za čišćenje krvnih sudova i suzbijanje posledica njihovog oštećenja, za suzbijanje ¨lošeg¨ a podizanje nivoa ¨dobrog¨ holesterola i za jačanje imuniteta i suzbijanje posledica stresa.

gljiva

pixbay

Foto: pixbay

Doktorka Kornelija de Mur sa Univerziteta u Notingamu, u Velikoj Britaniji, koristi ovu pečurkicu u najsavremenijem tretmanu lečenja raka.

„Radili smo na ćelijama raka dojke, tretirali smo ih kordicepinom kada smo uočili da on zaustavlja stvaranje dugog poli (A) repa. Šta je to značilo? Gljiva kordiceps možda neće uništiti ćeliju, ali će zaustaviti rast ćelije raka, blokirajući mehanizam neophodan za njen rast. To je sasvim nov put kad je reč o lekovima za lečenje raka. Svi drugi lekovi funkcionišu po sasvim drugačijim principima: oni ne sprečavaju poliadenilaciju. To bi mogla da bude prva vrsta lekova koja ne bi služila samo za lečenje raka već bi lečila i inflamatorna oboljenja", objasnila je Kornelija de Mur.

Svaki čovek je individua za sebe i nema jedinstvenog leka za sve, ali postoji činjenica, koju potvrđuju istraživanja i praksa, da se može konzumirati u svakoj prilici, u svakom starostnom dobu, jer sa istim uspehom jača imuni sistem.

PROČITAJTE JOŠ: