Marija Gnjatović
youtube/ Novo jutro
Marija Gnjatović

youtube/ Novo jutro

Foto: youtube

U moru informacija vezanih za lečanje korona virusa nedavno se pojavila teorija da se ovaj patogen može eliminisati troprocentnim hidrogenom, sredstvom koji svi imamo u domaćinstvima. Naime, grupa istraživača iz Napulja objavila je rezultate istraživanja prema kojem da ispiranje usta troprocentnim hidrogenom i korišćenje spreja za nos na bazi ovog rastvora i kapi za oči može pomoći kao zaštita od virusa KOVID-19. 

"Nisam videla originalno istraživanje, samo sam pročitala u medijima. Ono što mogu da kažem jeste da je konzumiranje hidrogena opasno i spaljuje sluzokožu creva. Pozitivne strane je moguće da postoje, ali treba naći način kako se hidrogen koristi i tek da se ispita", objasnila je dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije.

Vakcina, korona, lekar
Foto: Printscreen/Facebook

Doktorka je još jednom razjasnila koji ljudi imaju veću količinu antitela.

"Postoji značajna koleracija između težine kliničke slike i količine antitela na koronu, teža slika stvara veću količinu antitela, to znači da je verovatno došlo do infekcije većom dozom virusa. Međutim, ima i asimptomatskih slučajeva koji imaju veliku količinu antitela", kaže dr Marija i objašnjava kako osoba koja je vakcinisana može da se zarazi", rekla je ona za RTS.

"Sve zavisi od odgovora tela, a vakcina će svakako pomoći da klinička slika bude blaža", napominje.

O tome zašto vakcinisane osobe treba da nose maske, dr Gnjatović kaže da ne postoje dokazi da neko ko je vakcinisan ne može da prenese virus ili da ne bude domaćin virusa. Pre vakcinacije je svakako bitno da osoba bude zdrava, ali i da nije loše prethodno uraditi PCR ili test na antitela, kako bi se znalo da li je već zaražena.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Miroslav Rakonjac

11.01.2021 23:01

Cim narod pocne da koristi nesto iz stare medicine , a sto su koristile nase majke i bake i jos i ne odmaze , a pomaze , vi odmah angazujete nekog " strucnjaka " da objasni kako to moze da bude stetno . Tako ste pokzsali za sodu bikarbonu , lugolov rastvor , zeolit , a sada i za hidrogen . Ja , zeolit i sodu bikarbonu koristim godinama , a hidrogen zadnju godinu i ziv sam i zdrav i odlicno se osecam