Trudnica Trudnoća Ultrazvuk
Shutterstock
Trudnica Trudnoća Ultrazvuk

Shutterstock

Trudnica Trudnoća Ultrazvuk, Foto: Shutterstock

Redovni ginekološki pregledi su pokazatelj naše brige o zdravlju. Smatra se da svaka žena nakon prvog seksualnog odnosa treba prvi put da poseti svog ginekologa.

Odnosno, prvi pregled je poželjno uraditi već sa navršenih 18 godina života.

Česti su slučajevi odlaska kod ginekologa u tinejdžerskom periodu zbog izostanka menstruacije ili problema sa hormonskim statusom.

Takođe, veliki je broj devojka koje nisu na vreme naučile da odlazak kod ginekologa treba da bude prvi na listi prioriteta kad je reč o našem zdravlju.

Trudnica Trudnoća Ultrazvuk

Shutterstock

Trudnica Trudnoća Ultrazvuk, Foto: Shutterstock

Redovni ginekološki pregledi treba da postanu sastavni deo života svim seksualno aktivnim ženama, onim koje su napunile 18 godina, kao i onim koje se leče od određenih ginekoloških problema.

Ginekolog ne samo što otkriva bilo kakve promene na grliću materice, već i bilo kakav problem sa dojkama. Istraživanje je pokazalo da godišnje umre preko 1.600 žena od raka dojke, te je jako bitno na vreme otkriti problem.

Prema savetima stručnjaka, kod ginekologa treba da idemo na svakih šest meseci ili jednom godišnje. U redovne ginekološke preglede pre svega spada PAPA test (bris koji radi u cilju ranog otkrivanja bilo kakvih promena na grliću materice), zatim vaginalni bris (uzimanje uzorka sekreta), pregled putem ultrazvuka i kolposkopski pregled grlića materice po potrebi.

Pre svakog pregleda bitno je da povedete računa o svojoj intimnoj higijeni, da se istuširate i obučete čist veš. Stručnjaci takođe savetuju da se prilikom tuširanja ne koriste agresivne kupke i sapuni jer mogu dovesti do različitih iritacija na najosetljivijem delu tela.

Najbolje je da koristite sapun na bazi prirodnih sastojaka i toplu vodu. Izbegavajte razne kupke za intimnu higijenu jer one sadrže parfem da bi što lepše mirisale, kao i različite štetne sastojke koji na taj način dospevaju u naš krvotok.

Danas su ginekolozi prilično dostupni, pa ne bi trebalo da vam predstavlja problem da zakažete pregled. Od svog ginekologa takođe možete potražiti savet oko korišćenja kontraceptivnih pilula, pravilne intimne higijene, ali i pregleda koje treba da uradite u jednoj kalendarskoj godini.

Što je najbitnije, nijedan od ovih pregleda nije bolan, već samo neprijatan.