Bol, jetra, stomak
Shutterstock
Bol, jetra, stomak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

PROČITAJTE JOŠ:

Za mestruacije praćene bolovima ginekološki pregled je prvi korak u rešavanju ovog zaista neprijatnog problema oji se ponavlja svakog meseca i iscrpljuje pripadnice lepšeg pola. nekoliko jednostavnih rešenja može da ga ublaži ili eliminiše, poruka je čitateljkama Lene prim. dr Aleksandre Kostić, specijaliste ginekologije, akušerstva i endokrinologije. Kvalitetna anamneza je pola dijagnoze.

Kako se otkrivaju uzroci?

- Uzroci bolnih menstruacija otkrivaju se ginekološkim pregledom, UZ, hormonskim analizama, laboratorijskim i mikrobiološkim pregledom, nekad moraju da se urade i histeroskopija ili laparoskopija, CT i MR mogu da otkriju neku povezanu organsku bolest.

Zašto trpimo bolove?

- Organski uzrok tegoba ne postoji u najvećem broju slučajeva, a grčeviti bolovi u donjem delu stomaka posledica su povećane proizvodnje endometrijalnih prostaglandina (materija se normalno stvara u sluznici materice i izaziva njene kontrakcije). To dovodi do nedostatka kiseonika u materici, ishemije i bola. Primarna dimenoreja počinje u adikescenciji, obično godinu dana nakon prve menstruacije. Praćena je mučninom, povraćanjem, prolivom... Pročita

Treba li devojke da brinu?

- Tegobe su najčešće u ranoj mladosti, kasnije, posebno nakon porođaja, one se polako smanjuju.

Postoji li još neki razlog?

Ima li leka?

- Naravno. Odlazak kod ginekologa je prvi korak. On će odrediti izbor lekova (protiv bolova, upala, antidepresivi usled psihološkog uzroka bola), a izuzetno važne su i promene u stilu života. Odgovarajuća ishrana i kratanje umanjuju bol. Žene koje aktivno vežbaju imaju slabije menstrualne bolove, pa se za sprečavanje pojave grčeva preporučuje upražnjavanje fizičke aktivnosti što je češće moguće. Uverićete se, ima razlike.

Menstruacija, noćna mora svake žene

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Šta još treba znati?

- Od nefarmakoloških postupaka za ublažavanje bola mogu da pomognu i blaga masaža stomaka, tople kupke ili topli termofor. Neke žene se opredeljuju za akupunkturu. Kod težih oblika mogući su oralna kontracepcija, uz prethodni pregled i sahlasnost lekara, hormonska terapija (injekcija, tablete). Hirurško lečenje se preporučuje ako je bol uzrokovan endometriozom, cistom ili miomom. Presecanje živaca materice se primenjuje retko, kao i njeno otklanjanje.