Dr Vladeta Lukić
Promo
Dr Vladeta Lukić

Promo

Dr Vladeta Lukić, Foto: Promo

Onlajn anketa Instituta za promociju zdravlja i zdravstvenu edukaciju Velike Britanije, a koja je obuhvatila pored evropskih zemalja i zemlje našeg regiona, pokazala je da stanovnici Balkana znaju malo ili nimalo o lekovima koje im lekari najčešće propisuju. Na pitanje "Šta je to generički lek?" u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Albaniji odgovora uglavnom nema, a samim tim se ne razume ni da postoji veza između generičkog i originalnog leka. U Rumuniji i Hrvatskoj generički lek opisuju kao jeftiniji, pa sumnjaju u kvalitet, i najčešće zaključuju da ako je jeftiniji, verovatno je i lošiji. U Bugarskoj veruju da generički lek nije identičan originalnom, pa time ni jednako efikasan. Najviše znanja pokazali su Mađari i Slovenci.

Generički lek jednako efikasan i mnogo dostupniji

Patentna zaštita Inovativnoj kompaniji omogućava da nadoknadi troškove uložene u istraživanja i da potom ostvari zasluženu dobit. A šta se dešava kada istekne patentna zaštita? - Kada istekne patentna zaštita, generičke farmaceutske kompanije dobijaju pravo da proizvode taj lek. Lek se sada zove generički i ima istu koncentraciju aktivne supstance i isti terapijski efekat u organizmu kao i originalni lek. Jedina razlika je niža cena leka, pošto u proizvodnji generičkog leka nije potrebno ponavljati obimna i skupa klinička ispitivanja - objašnjava naš sagovornik.

 - Nedovoljna informisanost vodi u loše pretpostavke i opasne zablude koje u ovom slučaju nepotrebnu štetu mogu naneti bolesnim ljudima, upozorava dr Vladeta Lukić, medicinski menadžer iz „Hemofarma“, zadužen za region Kragujevca i dodaje da upotreba generičkih lekova raste širom sveta što je, primera radi, od velikog značaja u vreme kada se životni vek produžio.

- Starenjem stanovništva rapidno rastu izdaci u lečenju hroničnih bolesti, pa su generički lekovi kao kvalitetne, ali jeftinije terapijske alternative, presudne za široku dostupnost lekova, ali i buduću održivost zdravstvenih sistema - objašnjava Lukić.
Upotreba generičkih lekova raste i u najbogatijim zemljama, pa su 80 odsto lekova koji se propisuju na recept u SAD-u, generički lekovi. 

Prvo inovativni lek, a posle generički

Kakva je veza između originalnog i generičkog leka jedno je od pitanja koje zahteva objašnjenje za naše građane.
- Prvo se razvija originalni lek. Glavna odlika inovativnog leka je da sadrži aktivnu supstancu koja do tada nije korišćena u lečenju ljudi, ili lek sadrži novu kombinaciju ranije korišćenih aktivnih supstanci. Stepen inovativnosti je različit a neki inovativni lekovi otvaraju sasvim nove mogućnosti u lečenju određene bolesti i omogućavaju medicini da napravi krupan korak napred - objašnjava naš sagovornik.

Šta je generički lek?

Generički lekovi su savremena, bezbedna, efikasna terapija.

- Generički lek se razvija po uzoru na odgovarajući originalni lek i po svom sastavu, efikasnosti, kao i mogućim neželjenim dejstvima u potpunosti je jednak s originalnim lekom. Za razvoj generičkog leka koriste se najnovija tehničko-tehnološka i medicinska saznanja, a "Hemofarm" kao lider domaće generičke industrije ima najviše svetske standarde kvaliteta u proizvodnji za sve svoje proizvodne pogone. Upravo zbog svog visokog kvaliteta, lekovi "Hemofarma" prisutni su u 36 zemalja sveta na tri kontinenta - kaže dr Lukić.

 Razvoj inovativnog leka je dug proces, sa neizvesnim ishodom, a u proseku traje 10 godina. Od 20 molekula samo jedan postane lek; a od pet razvijenih lekova, samo jedan donosi dovoljan profit da pokrije troškove ostalih.

- Inovativna farmaceutska kompanija ulaže velika finansijska sredstva u istraživanje i razvoj novog leka, a potom u skupa klinička istraživanja da bi se dokazala delotvornost i bezbednost novog leka. Ulaganja po leku iznose i više milijardi dolara. Kada se novi lek pojavi na tržištu, inovativna kompanija dobija patentnu zaštitu tokom 15 ili 20 godina, a to znači da u navedenom periodu nijedna druga kompanija nema pravo da proizvede taj lek. U tom periodu lek je skup i posebno u siromašnim zemljama, manje dostupan pacijentima kojima je potreban - kaže dr Vladeta Lukić.

apoteka, lekovi

Tanjug

Foto: Tanjug

Pristupačna cena ne znači lošiji kvalitet

Pristupačnija cena ne znači lošiji kvalitet i posebno pacijenti u Srbiji nemaju razloga za zabrinutost jer svi predstavnici domaće farmaceutske industrije proizvode kvalitetne generičke lekove. U Srbiji, generički lekovi čine blizu 80 odsto u broju kutija na tržištu i oko 45 odsto u novcu. To je procenat koji odgovara većini EU zemalja.

- Zahvaljujući nižoj ceni, generički lek je dostupan širokom krugu pacijenata, svima kojima je potreban, što je svakako doprinos kvalitetu lečenja a ujedno i podrška održivosti zdravstvenog sistema. Uštede koje se na taj način ostvaruju povećavaju budžet koji se može usmeriti na neophodne skupe medicinske tretmane kao i nove inovativne lekove - poručuje dr Vladeta Lukić iz "Hemofarma", zadužen za region Kragujevca.