Mleko šolja mleka
Shutterstock
Mleko šolja mleka

Shutterstock

Mleko šolja mleka, Foto: Shutterstock

Danas, kada sve više populacije ima neki oblik negativne reakcije na mlečne proizvode, treba paziti na količinu i kvalitet proizvoda koji se konzumiraju.

Prema istraživanju Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD, 65 posto odraslih ima neki oblik intolerancije na laktozu. Kada bi se to gledalo globalno, govorimo o 3 od 4 čoveka na svetu.

Mleko

Shuterstock

Mleko, Foto: Shuterstock

Simptomi intolerancije mogu da uključuju mučninu i u težim slučajevima povraćanje nakon konzumacije većine mlečnih proizvoda koji sadrže laktozu, poput sladoleda, sira, mleka itd.

Takođe se preporučuje da se, bez obzira na sve popularniji trend, nikako ne treba odlučiti na ispijanje sirovog mleka.

Previše mlečnih proizvoda takođe može da izazove nadutost i probleme s probavom. Čak i ako nam ne bude loše od njih, mlečni proizvodi mogu, u slučaju intolerancije na laktozu, da izazovu nuspojave poput proliva, grčeva i nadutosti.

Ako ne možemo jednostavno da svarimo laktozu, naš probavni sistem aktivira bakterije u crevima koje se koriste fermentacijom da bi obavile posao. Taj proces može da dovede do nadutosti i gasova.

Još jedna od stvari o kojoj se ne priča toliko često je povezanost mlečnih proizvoda i tena. Hormoni koje možemo pronaći u komercijalnim mlečnim proizvodima mogu da pogoršaju ten i prouzrokuju stvaranje aknni.

Čak i ako probavljanje laktoze ne izaziva problem, možemo da osetimo druge nuspojave zbog hormona rasta koji se stavljaju u proizvode. Veruje se da ti hormoni mogu da poremete nivo insulina i posredno prouzrokuju probleme s kožom.

Punomasni mlečni proizvodi su zdravi, ali i oni imaju svoju negativnu stranu.

Prevelika konzumacija istih može da nas dovede u problem s kalorijama. Iako je većina mlečnih proizvoda nutritivna i bogata vitaminima i mineralima, često sadrži i velike količine masti. To nije nužno loša stvar ako imamo zdravu telesnu težinu, ali, ako pokušavamo da smršamo, ovo bi mogao da bude problem.

Mršavljenje je povezano s deficitom kalorija u ishrani i treba pripaziti na sitne proizvode poput sira, jer oni u trenutku mogu da nas dovedu u problem.

Prema nekim istraživanjima, dugotrajno konzumiranje mlečnih proizvoda može da dovede i do razvoja određenih vrsta raka. Najčešće se spominju rak prostate i rak dojke, ali treba uzeti u obzir da je većina ovih istraživanja još uvek epidemiološka, što znači da gledaju odnose, a ne uzroke pojedinih pojava.

Nasuprot gore navedenom, neka istraživanja čak tvrde i da mlečni proizvodi smanjuju rizik od raka creva.

Mleko šolja mleka

Shutterstock

Mleko šolja mleka, Foto: Shutterstock

PROČITAJTE JOŠ: