Jaja
pinterest
Jaja

pinterest

Foto: pinterest

Svima je poznato da je doručak najvažniji obrok u danu, a uglavnom se sastoji od raznih kaša, palačinki ili jaja. I dok se nutritivna vrednost i dobrobit žitarica za organizam baš ne dovode često u pitanje, zbog svog sastava jaja često budu tema rasprava u kojima se pokušava odgovoriti 'jesu li i u kojoj količini dobra za naš organizam'.

PROČITAJTE JOŠ:

I dok ih neki vole i jedu redovno, drugi su u štetnost jaja toliko sigurni da je upoređuju sa štetom koju će organizmu naneti tri kutije cigareta. Možda ste i sami nekad čuli savet da 'pripazite koliko jaja jedete jer su prepuna kalorija i holesterola', što je neke verovatno i zbunilo, pogotovo ako su čuli da mnogi nutricionisti baš jaja zovu 'dijetalnom hranom'.

A koja je prava istina o njihovoj štetnosti, odnosno koristima? Za početak:

PREPORUČUJEMO I OVO:

1. Neverovatno su hranjiva

Jeste li znali da su jaja, između ostalog, bogata i mineralima i vitaminima kao što su:
- Vitamin A
- Folna kiselina
- Kalcijum
- Fosfor
- Cink
- Vitamin B
- Vitamin D

2. Odlična su za mozak 

Jaja su bogata tzv. kolinom, vitaminom iz B skupine koji inače mozak koristi za proizvodnju molekula i staničnih membrana.

Doručak, jaje, omlet, hrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

3. Dobra su za oči

Neke hranjive materije to spečavaju pa čak i čuvaju vid zdravim, a dva od njih, antioksidansi lutein i zeaksantin, se nalaze u jajetu.

4. Sadrže vredne proteine

Proteini su možda i najvažnije hranjive tvari, jer se u telu ponašaju kao gradivne kocke. Jedno jaje u proseku sadrži preko šest grama hranjivih materija među kojma su i idealne količine esencijalnih aminokiselina.

5. Čine nas dugovečnima

Jednom kada svojoj svakodnevnoj ishrani dodate tri jaja na dan, imaćete veće šanse za zdraviji život. Dodatan razlog je što su bogata i E vitaminom za koji je dokazano da smanjuje šanse za obolijevanjem od nekih tumora i srčanih bolesti.