korona, pluća
Shutterstock
korona, pluća

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Svi smo toliko puta čuli da "na virus ne deluje antibiotik", a opet mnogi pacijenti kojima se ustanovi prisustvo korona virusa u organizmu dobiju upravo antibiotik kao terapiju. To, naravno, nije i jedina terapija, ali dok razumemo zašto treba da pojačaju vitamine i druga pomoćna lekovita sredstva, sve zanima i pomoćna i glavna terapija.

DA LI VERUJETE DA ANTIBIOTICI POMAŽU OBOLELIM OD KORONE?

 

Doktorka Ana Stojanović, načelnica odeljenja pulmologije KBC "Dragiša Mišović", za RTS , objasnila je da je "ova bolest samoizlečujuća" a da se terapijom samo stvaraju uslovi da se telo bolje izbori.

Kako lekari znaju da ovo nije "obična upala pluća"?

"Najčešće se tokom čitave bolesti ne čuje ništa stetoskopom, to je tipično za upale pluća koje zahvataju potku pluća, dok je kod bakterijskih infekcija nalaz nedvosmislen. Mi smo naučili da prepoznajemo i minimalne promene na rendgenu, ali je često potrebno neko vreme da se promene pokažu, nakon četiri-pet dana od pojave simptoma", kaže doktorka. “

doktorka ana stojanović pulmolog

printscrn/youtube/RTSOrdinacija

Foto: printscrn/youtube/RTSOrdinacija

SARS-COV-2 izaziva promene u čitavom organizmu, čitav organizam je zahvaćen i pati pod uticajem ovog virusa. To je sistemsko oboljenje. Bakterijske infekcije su obično lokalizovane, u jednom delu pluća se dešava proces koji je samoograničavajući, a kada je u pitanju korona, ti receptori koji privlače virus se nalaze svuda, pa se virus širi po plućima, srcu… Ćelije koje privlače virus nalaze se svuda".

"Svi znamo da antibiotici ne deluju", rekla je dr Stojanović. "Evropski kongres pulmologa bio je u septembru, vodeća imena su se izjašnjavala o terapiji, antibiotik je pomenut kao pomoćna terapija. Lekar koji je o tome pričao rekao je da antibiotik ne deluje na viruse, ali nekada ne znate šta da uradite pa morate da pacijentu date antibiotik. Često je virus baza na kojoj se razvija neka bakterijska infekcija, što se kod ove bolesti teško razgraničava i zato mi dajemo antibiotik koji u nekoj meri pomogne", istakla je dokorka.

PROČITAJTE JOŠ: