Evo šta će se desiti ako se zarazite koronom između dve vakcine
alo.rs
Branislav Tiodorović
Foto: printscreen

Epidemilog Branislav Tiodorović izjavio je danas da u našoj zemlji još nije dijagnostifikovan novi soj korona virusa, "što ne znači da se neće pojaviti s obzirom da ga ima u Sloveniji i Mađarskoj".

DA LI STE SE PRIJAVILI ZA VAKCINACIJU?

 

"Po karakteristikama koje su poznate iz naučnih krugova, novi soj korona virusa poznat je po bržem širenju i po možda većoj zaraznosti, ali klinički gledano, simptomi su isti, nema razlike u odnosu na već poznati virus", izjavio je Tiodorović nakon što je u niškom Domu zdravlja primio kinesku vakcinu.

Kako je kazao, veoma je bitno da se što veći broj građana vakciniše, kako bismo stvorili kolektivni imunitet, "da on pređe 60 ili 70 odsto, i da na taj način zaustavimo ovu tešku bolest".

Vakcine se, kazao je, razlikuju po tehnologiji izrade, ali je konačni rezultat približan.

Rekao je i da "neće biti problema" ukoliko se neko zarazi između primanja dve doze vakcine.

"Mlad organizam stvoriće odbranu od 92 ili 95 odsto, a oni koji su stari i sa hroničnim bolestima, stvoriće manju odbranu. Veliki dobitak je sprečiti odlazak u bolnicu i izbeći tešku kliničku sliku, a posebno je važna prevencija smrti", izjavio je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, mere za suzbijanje epidemije korona virusa verovatno će se primenjivati i do proleća i u toku dela proleća, a uz imunizaciju, stići ćemo samo do sporadičnog obolevanja od korona virusa.

PROČITAJTE JOŠ: