Beli luk, luk, povrće
Shutterstock, ilustracija
Beli luk, luk, povrće

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Beli luk ima antibakterijska svojstva i uspešno u telu blokira materije koje mogu uzrokovati pojavu ili rast tumora. Takođe, zaustavlja kancerogene supstance u telu i smanjuje rizik od bolesti koji je uzrokovan genetskom predispozicijom.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Lekari ističu da je beli luk odlična zaštita i prevencija od bolesti, a Svetska zdravstvena organizacija napominje da svaki čovek dnevno treba da pojede jedan čen belog luka ili uzme 300 do 1000 mg belog luka u prahu.

Istraživanje naučnika sa prestižnog američkog univerziteta Stenford, predvođena doktorom Ronaldom Levijem, pokazala su da je vakcina protiv raka uklonila tumore iz tela miševa, čak i u fazi metastaze.

Vakcina je imala uspeha i u uklanjanju metastaziranih ćelija raširenih po telu, navodi se na zvaničnom sajtu univerziteta.

Naučnici veruju da bi korišćenje vakcine na lokalnom nivou moglo da služi kao jeftina terapijia za rak, bez nuspojava karakterističnih za hemoterapiju.

Vakcina se sastoji od dva agensa, a miševi su obično reagovali nakon jedne doze, a najviše nakon dve doze vakcine.

Beli luk, luk, povrće

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

"Kada iskoristimo ova dva agensa, primećujemo eliminaciju tumora širom tela. Ovakav pristup ne zahteva da se pronađu specifične mete zahvaćene tumorom i ne zahteva čitavu aktivaciju imunog sistema, niti menjanje imunih ćelija pacijenta", rekao je doktor medicine i profesor onkologije na Stenfordu, Robert Levi.

Prema njegovim rečima, vakcina se razlikuje od postojećih imunoterapija zbog toga što se vakcina koristi na lokalnom nivou i stimulišu se ćelije zahvaćene tumorom, umesto čitavog tela.

 

"U miševima, primetili smo neverovatne efekte širom tela, uključujući i nestanak tumora iz tela životinja", rekao je Levi.

"Ne verujem da postoji ograničenje koji bismo tumor mogli potencijalno da lečimo", rekao je Levi.

Istraživanje je objavljeno u januarskom izdanju "Sajens translejšnel medisin".