voda
Pixbay
voda

Pixbay

Foto: Pixbay

Želudačna kiselina se zapravo sastoji od sone kiseline i pepsina.

Konkretnije, tečnost u želucu sadrži oko 0.5% hlorovodonične kiseline (HCl) , uz pH vrednost 1.5 do 3.5 i sastoji se od (oko 0.5%), i velikih količina kalijum hlorida (KCl) i natrijum hlorida (NaCl).

Ova tečnost aktivira enzime za varenje i time počinje proces razgradnje belančevina.

DA LI IMATE OMILJENU KISELU VODU?

 

Od pića, treba izabrati mineralne vode koje alkalizuju kiseli sadržaj želuca. Najbolje je izabrati blage i negazirane vrste, tako da imaju manje od jednog grama minerala u jednom litru.

Ugljen dioksid (CO2) može da nadraži sluzokožu želuca.
Povoljne su hidrokarbonatne vode (sadrže HCO3), gorke sumporne, sulfatne vode (sadrže SO4), kao i slane ili alkalne kisele vode (sadrže natrijum i hlorid).

Ovakve vode delovaće dobro na čitav proces varenja. Zato, pažljivo pročitajte etiketu i proverite sastav vode pre nego što se odlučite da je pijete.