Med
Profimedia
Med

Profimedia

Svakodnevnim uzimanjem velike kašike meda (oko 25 grama) životni vek muškaraca prosečno 65 godina, produžio se za godinu dana, u poređenju s onima koji med nisu koristili.

Pomoć kod upala disajnih puteva
Upotreba: Kod upale gornjih i donjih disajnih puteva i sinusitisa, rinitisa i sl. u apiterapiji se preporučuje lokalno nanošenje meda u nos. Zabacite glavu i štapićem za uši namažite med, najbolje lipov, u unutrašnjost nosa. Obično je potrebno dva nanošenja dnevno (ujutro i ueče) tokom pet do 10 dana.

Kapi za nos
SASTOJCI: 10 posto meda od lipe i 90 posto fiziološkog rastvora ili destilovane vode

PRIPREMA: Pomešajte i nakapajte 3-5 puta dnevno. Čuvajte u frižideru do sedam dana.

Med, limun i đumbir protiv prehlade i gripa
Postupak: Narendajte koren đumbira, dodajte 300 g meda i sok celog limuna. Kod jednog uzimanja dodajte po 15 kapi alkoholnog rastvora propolisa i brže ćete ozdraviti. Mešavinu (bez propolisa) čuvajte u frižideru i uzimajte 2-3 puta na dan.

med

shutterstock

Foto: shutterstock

Sirup za smirivanje kašlja i bronhitisa

Postupak: Crnu rotkvu operite i nožem isecite gornji i donji deo. Nožem i kašičicom lagano izdubite rotkvu da dobijete prostor u koji ćete uliti med. Na dnu rotkve izbušite rupicu (što vam je med ređi, neka rupica bude manja). Rotkvu stavite na čašu i napunite medom. Poklopite gornjim delom rotkve koji ste odsekli. Nakon 3-4 sata u čašu će se napuniti sirup od rotkve. Sirup uzimajte 3-5 dana po nekoliko puta na dan (3-5 kašika). Dobijeni sirup čuvajte u frižideru.

med

shutterstock

Foto: shutterstock

Za inhalaciju kod problema sa sinusima

Postupak: U čaj od žalfije (3 dl) dodajte veliku kašiku bilo koje vrste meda i 2 kapi eteričnog ulja bora, kap eteričnog ulja ravensare, kap eteričnog ulja čajevca, 2 kapi eteričnog ulja nane i 2 kapi eteričnog ulja eukaliptusa.

Kleopatrina kupka
SASTOJCI: 150 g kakao maslaca, 50 g ši maslaca, 50 g kokosovog maslaca, 50 g meda, 120 g mleka u prahu

PRIPREMA: Maslace rastopite na pari, a kad se ohlade, dodajte med i mleko. Spremite u kalupe. Po želji dodajte kvalitetno eterično ulje. Koristite kao dodatak u kupki. Koža će nakon ovakvog tretmana biti meka i nahranjena.

med

shutterstock

Foto: shutterstock

Medna maska za hidrataciju

SASTOJCI: 1 kašika meda, 1 kašika jogurta

PRIPREMA: Pomešajte sastojke. Kada dobijete homogenu masu prekrijte lice i pustite da odstoji 20 minuta. Isperite mlakom vodom ili čajem od kamilice.

Medena kupka za hladna stopala
Priprema: Nekoliko grančica svežeg ruzmarina ili 20 kapi eteričnog ulja dodajte u vodu te u nju još dodajte kašiku meda pomešanu s 2 kašike maslinova ulja i čajnom kašičicom morske soli. Stopala namočite 20-ak minuta.

Melem za zaštitu kože od vetra i hladnoće
SASTOJCI: 40 g žutog pčelinjeg voska, 60 g maslinovog ulja

PRIPREMA: Otopite vosak i ulje na pari, mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Kad se malo ohladi, odnosno postane neprozirna, rasporedite u kozmetičke lončiće. Proizvod je stabilan do godinu dana na sobnoj temperaturi.