Voda Pranje ruku Umivanje
Shutterstock
Voda Pranje ruku Umivanje

Shutterstock

Voda Pranje ruku Umivanje, Foto: Shutterstock

 

Pre dva dana proglašena je vanredna situacija zbog epidemije koronavirusa. Nakon ovog proglašenja, mnogi građani su u panici, iako nadležni savetuju da nema mesta za strah ukoliko se pridržavate osnovnih pravila i uslova koji moraju biti ispunjeni kako biste ostali zdravi.

Higijena Pranje ruku

Shutterstock

Higijena Pranje ruku, Foto: Shutterstock

Šta je najbitnije pored toga da ostanete pribrani?

Prva stvar koju stručnjaci savetuju je redovno pranje ruku, ali se zbog čestog isticanja ovog preduslova, on već smatra nedovoljno bitnim. Ipak, ono na šta morate obratiti pažnju kod pranja ruku je kako to radite. Nekoliko sekundi pranja ruku ne može skinuti bakterije i nečistoće sa kože. Potrebno je da biste pravilno oprali ruke, da ih perete minimum 20 sekundi, dok se ne stvori veća sapunica, a potom ispirate.

Pogledajte kako to radi pevač grupe "Kilers" Brendon Flovers.

 

Ipak, može se javiti i drugi problem.

Šta uraditi u situacijama kada nemamo pristup toaletu i jednostavno ne možemo da operemo ruke?

Obavezno je da kod sebe imate nešto za dezinfekciju, što neće loše uticati na kožu, vlažne maramice i slično. Ipak, ukoliko ste ovih dana posetili neku od prodavnica kozmetike i pribora za higijenu, mogli ste i da vidite prazne rafove. U ovoj situaciji teško se pronalaze sedstva za deznfekciju, a predlog je da ih napravite.

Aloja

shutterstock

Foto: shutterstock

Evo kako da napravite sredstvo za dezinfekciju.

Čak je ponegde nestašica i alkohola, pa umesto njega možete koristiti dobru staru vodku, bilo koje marke.

Pored toga, potrebna vam je flašica sa raspršivačem ili od starog, tečnog sapuna.

Prvo bočicu napunite do 1/3 votkom, a ostatak napunite gelom aloe vere i dobro protresite. Možete dodati 10 do 15 kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca kako biste prikrili miris alkohola.